Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Milieuactivist officieel presidentskandidaat

Datum : 21/08/2014
Land : Brazilië

Milieuactivist officieel presidentskandidaat

Nu Marina Silva officieel presidentskandidaat is voor de verkiezingen op vijf oktober in Brazilië is zij een heuse bedreiging voor de regerende Arbeiderspartij (PT) die al twaalf jaar aan de macht is. Silva accepteerde het leiderschap nadat presidentskandidaat Eduardo Campos vorige week bij een vliegtuigongeluk omkwam. Hij was een voormalig gouverneur en een politieke ster in de maak.

Silva wordt gezien als een buitenstaander zonder relaties met de elite. Zij is voormalig minister van Milieu onder ex-president Lula. Haar visie wat betreft  milieu en religie wordt door critici gezien als inflexibel. Maar haar supporters vinden haar de meest principiële politicus. Silva, een rubbertapper in haar jeugd en analfabeet tot haar adolescentie, trekt jonge stemmers aan die klaar zijn met de Braziliaanse politieke gevestigde orde.

Ze wordt ook gesteund door de grote Evangelische gemeenschap. In 2010, als presidentskandidaat voor de Groenen, heeft Silva laten zien dat ze een aantrekkelijke kandidaat is voor onafhankelijke stemmers die een alternatief zoeken voor de Arbeiderspartij en de Sociale Democratische Partij. Een opiniepeiling op maandag liet zijn dat Silva samen met Neves van de Sociale Democratische Partij op een gedeelde tweede plek staat.

Silva wil haar activistische idealen verbinden aan haar economisch beleid. Economische adviseurs zeggen dat als Silva gekozen wordt haar beleid even positief is voor investeerders en bedrijven als het beleid van Neves. Twee andere beloftes van Silva zijn haar garantie voor de autonomie van de centrale bank en de stroomlijning van het regeringsbudget. Dat budget wordt al lang bekritiseerd als verspilling door investeerders en de zakengemeenschap in Brazilië.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug