Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Militair wordt minister van Olie in Venezuela

Datum : 29/11/2017
Land : Venezuela

Militair wordt minister van Olie in Venezuela

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft nieuwe stappen gezet om de controle over de oliesector te vergroten. Maduro kondigde zondag 26 november aan dat Manuel Quevedo, generaal van de Nationale Garde, de nieuwe directeur van het staatsoliebedrijf PDVSA en minister van Olie wordt. De nieuwe ministers van Buitenlandse Handel, Huisvesting en Transport zijn eveneens hooggeplaatste militairen.

In tijden van zware politieke en economische crisis probeert de Venezolaanse regering belangrijke nationale sectoren te versterken door het inschakelen van de krijgsmacht. Maduro, geobsedeerd door het aanpakken van ‘verraders’ van het regime, wil zich laten omringen door loyale leiders. Dit geldt met name voor sectoren die betrekkingen onderhouden met de Verenigde Staten of andere landen die de Venezolaanse regering beschouwt als ‘buitenlandse vijand’.

De benoeming van Quevedo kwam vijf dagen nadat openbaar aanklager Tarek William Saab de arrestatie van zes hooggeplaatste werknemers van Citgo aankondigde, wegens corruptie en ‘verraad aan het vaderland’. Citgo is het dochterbedrijf van PDVSA. Saab kondigde  daarnaast op maandag 20 november de arrestatie van maar liefst vijftig bedrijfsmanagers van PDVSA aan, wederom wegens corruptie.

Quevedo won de steun van Maduro door het onderdrukken van protesten van de oppositie in 2014. De noodzaak om de ingestorte oliesector op orde te brengen is hoog. De generaal was eerder minister van Huisvesting en heeft niet de benodigde expertise om de sector de leiden. Verwacht wordt dat Quevedo meer hoge militaire functionarissen zal meenemen om topposities binnen PDVSA te bekleden.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug