Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Militaire leiders in Uruguay behouden amnestie

Datum : 23/05/2011
Land : Uruguay

Militaire leiders in Uruguay behouden amnestie

Het parlement van Uruguay heeft een wet verworpen die een einde zou maken aan de amnestieregeling voor militaire leiders en het verbod om ze te vervolgen. President Mujica vroeg aan zijn partijgenoten om de amnestie te verlengen, ondanks dat hij zelf slachtoffer is geweest van het militaire bewind. Mujica waarschuwde voor “politieke gevaren”, mocht de amnestieregeling worden ingetrokken en verklaarde dat “frustraties niet moeten worden doorgegeven aan toekomstige generaties”.
  
Mensenrechtengroeperingen zijn verbolgen over het besluit van de regering. Afgevaardigde Felipe Michelini, lid van de regerende Breed Front Partij en wiens vader werd vermoord gedurende het militaire regime stelde bedroefd vast: “Tot op de dag van vandaag blijft de waarheid in Uruguay een politieke gevangene zonder zicht op vrijlating”. Amnesty International vind dat Uruguay een historische kans heeft laten liggen: “Uruguay heeft een morele en wettelijke verplichting om recht te doen aan de slachtoffers en de nabestaanden, in plaats daarvan worden de verantwoordelijke daders buiten schot gehouden.”

Ofschoon het Hooggerechtshof de amnestie “ongrondwettelijk acht op meerdere gronden, aangezien zij in strijd is met de grondwet en internationale verdragen”, blijft de maatregel geldig in de boeken.

Gedurende het militaire bewind (1973-1985), telde Uruguay het relatief grootste aantal politieke gevangenen ter wereld en verdwenen ongeveer 200 mensen.
 

Bron : BBC/El Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug