Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Militaire leiders veroordeeld in Bolivia

Datum : 31/08/2011
Land : Bolivia

Militaire leiders veroordeeld in Bolivia

Het Hoger Gerechtshof van Bolivia heeft vijf hooggeplaatste militairen veroordeeld die betrokken waren bij de dood van 64 mensen tijdens protesten in El Alto in 2003. Het protest in deze hooggelegen stad, direct boven hoofdstad La Paz,  was gericht tegen de export van natuurlijk gas naar de Verenigde Staten via Chileense havens. Vier oud-generaals en een oud-admiraal hebben gevangenisstraffen tussen de 10 en 15 jaar opgelegd gekregen. Ook twee oud-ministers kregen drie jaar gevangenisstraf voor hun medeplichtigheid aan deze ‘genocidezaak’ .

Dit is de eerste keer dat er in Bolovia hooggeplaatste militairen in een burgerlijk gerechtshof zijn veroordeeld voor schending van de mensenrechten. Familieleden van de slachtoffers juichten buiten het gerechtshof, toen het vonnis werd voorgelezen. Ze hebben hier bijna acht jaar op moeten wachten.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug