Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Militaire patrouilles in Bogotá

Datum : 30/08/2013
Land : Colombia

Militaire patrouilles in Bogotá

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos meldt dat er militaire troepen naar hoofdstad Bogotá gestuurd gaan worden. Afgelopen nacht werden protesten uit steun voor een staking van kleine boeren gewelddadig. De troepen moeten de rust herstellen. Duizenden mensen gingen vannacht de straat op om het boerenprotest te steunen. Toen braken confrontaties uit met de politie. Er zijn twee personen overleden en tweehonderd mensen gewond geraakt. 

Al bijna twee weken zijn er in Colombia boeren protesten. De boeren zeggen dat de politiek van de regering hen failliet doet gaan. De protesten zijn steeds groter geworden en hebben aardappelboeren, melkproducenten, docenten, mensen uit de gezondheidszorg en studenten bij elkaar gebracht. De onderhandelingen met de regering komen nog niet vooruit. 

Gisteravond heeft Santos 8500 militairen naar Bogotá gestuurd. Hij noemt het onacceptabel dat de acties van enkelen het leven van velen negatief beïnvloeden. Eerder beschreef Santos de protesten als valide, maar hij gebood de demonstranten de protesten vredig te houden. Donderdagavond braken de protesten uit. De demonstranten waren gemaskerd en gooiden stenen en vochten met de oproerpolitie. Deze reageerde hierop met traangas en een waterkanon.

Ook in andere delen van het land  zijn er protesten, die zich uiten in wegblokkades, het verstoren van voedsellevering aan de grote steden en plunderingen van winkels. Op woensdag kondigde de regering maatregelen aan, waaronder beter prijzen voor landbouwproducten en meer toegang tot leningen, om de druk van de boerenprotesten af te halen. Ook beloofde de regering meer bescherming voor geïmporteerde producten die goedkoper zijn. Maar de kleine boeren hebben tot nu toe het voorstel van de regering afgewezen. Zij zeggen dat de recente vrijhandelsovereenkomsten met de EU en de VS de markt overspoelen met landbouwproducten met prijzen waarmee zij niet kunnen concurreren. Ook zeggen zij dat de stijgende brandstof en productie kosten landbouw op kleine schaal verlieslijdend maken.

President Santos kondigde aan dat als dit geweld ook in andere steden zo erg wordt, dat hij daar dan ook militaire troepen naar toe stuurt. Ondertussen heeft president Santos ook de functionarissen die met de boeren in het binnenland onderhandelden terug gevraagd naar Bogotá om over hun eisen te praten.

Bron : BBC, El Tiempo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug