Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Miljoenen in de pijplijn

Datum : 07/02/2020
Land : Suriname

Miljoenen in de pijplijn

Managing director en chief executive officer van Staatsolie, Rudolf Elias, sprak in de eerste week van februari uitgebreid tijdens de conferentie Spotlight on Energy, over de enorme voordelen die komen aan het einde van het jaar. Spotlight on Energy is een jaarlijkse energieconferentie in Trinidad en Tobago, georganiseerd door de Energy Chamber van dat land.

“Het blok is groter dan Trinidad en Tobago”, zei Elias terwijl hij een kaart van Blok 58 en andere omliggende blokken liet zien. Hij gaf aan dat het dichtbij de zestien ontdekkingen van ExxonMobil in het Guyanese Stabroek-blok ligt. “Dit is een bijzonder interessante periode voor Staatsolie”, zei de directeur. Suriname zal volgens hem honderden miljoenen dollars kunnen verdienen door concessies uit te geven voor de ondiepe waterblokken.

Het bedrijf is al begonnen dit te doen sinds ExxonMobil met haar exploratie is begonnen in het Guyana-Suriname-bekken van de Atlantische Oceaan. Om geen kansen verloren te laten gaan heeft het bedrijf een groot oppervlak van ondiep water voor de kust van Suriname bestudeerd, waarvoor er enorm veel data is verzameld. Volgens Elias is er veel belangstelling voor olieboringen in het gebied. De ceo van Staatsolie voegde hier aan toe dat Staatsolie er naar zal streven om joint ventures met geïnteresseerde partijen te vormen.

“We willen deze mogelijk ergens in de tweede helft van 2020 op de markt brengen”, zei Elias. Het Franse Total stemde bijvoorbeeld in om Apache 100 miljoen dollar te betalen voor een belang van vijftig procent in Blok 58. Dat komt neer op meer dan vijf keer de schamele 18 miljoen Amerikaanse dollar die Guyana met ExxonMobil afgesproken had voor exploratie van het Stabroek-blok van 6,6 miljoen hectare.

De kansen van Suriname houden daar niet op. Elias onthulde dat Apache meer dan vijftig boorbare vooruitzichten in Blok 58 heeft geïdentificeerd. Andere oliemaatschappijen bereiden zich ook voor op het boren in Surinaamse blokken, waaronder de Amerikaanse oliegigant Kosmos Energy en het Britse Tullow Oil. Ook Petronas, een Maleisische oliemaatschappij, zoekt partners om in Suriname haar geluk te beproeven. “We hebben een heel opwindend jaar voor de boeg”, zei Elias.

Olie kan een land echter niet alleen steenrijk maken, maar ook straatarm.” Welke kant Suriname opgaat, hangt af van de sterkte van de instituties in het land” zegt de Nederlandse energie-deskundige Lucia van Geuns. Het goede nieuws is volgens haar dat Suriname, in tegenstelling tot buurland Guyana, al decennia ervaring heeft met het oppompen van olie. "Staatsolie is een goed functionerend overheidsbedrijf in Suriname, waar ervaren mensen werken.”

Bookmark and Share


Terug