Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Miljoenenvondst bij onderzoek verduistering Tabasco

Datum : 23/05/2013
Land : Mexico

Miljoenenvondst bij onderzoek verduistering Tabasco

De autoriteiten van de Mexicaanse staat Tabasco hebben vijf kartonnen dozen met stapels geldbiljetten in beslag genomen. Volgens lokale media gaat het om een totale waarde van acht miljoen dollar.  De dozen werden gevonden bij de voormalig minister van financiën en rechterhand van ex-gouverneur Andrés Granier, nu ook wel bekend als de plunderaar van Tabasco.

Granier vertrok op 31 december 2012, de laatste dag van zijn regeringstermijn, naar Miami en liet een lege schatkist en verlamde ziekenhuizen achter. Tijdens zijn regering liep de schuld van de staat op van 40 naar 1.600 miljoen dollar. Eind 2012 hadden vijf ziekenhuizen geen geld meer en moesten operaties schrappen of donaties vragen om patiënten te kunnen voorzien van eten.

Afgelopen februari meldde de nieuwe gouverneur van Tabasco, Arturo Núñez, een verduistering van 151 miljoen dollar en een hoge schuld in de boekhouding van zijn voorganger Granier. Dit was reden voor hem om een onderzoek in te stellen naar misbruik van publieke middelen.

De officier van justitie gaf aan dat men tijdens het onderzoek naar misbruik van federale en nationale middelen van 2009 tot en met 2012 op het spoor kwam van overdrachten van grote hoeveelheden contact geld van dubieuze herkomst in kartonnen dozen.

Onlangs was in lokale media een opname te zien waarin voormalig gouverneur Granier opschept over zijn garderobe. Granier heeft 400 paar schoenen, 400 broeken, 300 pakken en 1.000 overhemden. “Ik ben niet pretentieus, ik heb ze omdat ik er van hou en er voor zorg”, aldus Granier. Hij probeerde zich later te verontschuldigen, waarbij hij aangaf te veel gedronken te hebben. 

Bron : La Prensa, El 'País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug