Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Miljonair schenkt computers aan Peruaanse school

Datum : 31/05/2019
Land : Peru

Miljonair schenkt computers aan Peruaanse school

De twaalfjarige Víctor Angulo woont in een klein dorp in de noordelijke Peruaanse provincie La Libertad. Omdat de elektriciteit regelmatig uitvalt in het huis waar hij samen met zijn moeder en twee oudere broers woont, maakt hij op een avond in april zijn huiswerk onder het licht van een straatlantaarn. Een beveiligingscamera van de gemeente zet hem op video en een paar dagen later gaan de opnames viral. Dan gaat het snel. Víctor wordt door de universiteit van de Zevende-dags Adventisten in Lima uitgeroepen tot ‘ambassadeur van het boek’ en staat symbool in hun campagne Peru leest!

Begin mei maakt Víctor een eigen video, waarin hij de gouverneur van La Libertad en de Peruaanse president oproept iets aan de slechte omstandigheden van zijn school te doen. “Kijk hoe mijn school erbij staat, hij zakt bijna in elkaar. Deze school overleeft een aardbeving niet, dan stort alles in en gebeuren er ongelukken. Fujimori zit gevangen, Alan García is al dood, en ik wil u vragen: wanneer gebeurt er iets aan mijn school?”

Een rijke zakenman uit Bahrein, Yacoob Yusuf Ahmed Mubarak, ziet het filmpje van de lezende Víctor en legt via zijn Mexicaanse advocaat contact met de jongen. Op 22 mei brengt hij Víctor een bezoek en belooft vijfendertig computers te zullen schenken. Mubarak en zijn advocaat spreken ook met de staatssecretaris van onderwijs, Gino  Rospigliosi, die de school van Víctor onlangs ook al een bezoek bracht. Met de lokale overheid kwam de staatssecretaris overeen dat er snel iets aan de school zal gebeuren.

Zondag 26 mei werd Peru getroffen door een zware aardbeving (8.0 op de schaal van Richter). Door schade is de school sindsdien gesloten. De ouders van de leerlingen organiseerden eerder al een protestbijeenkomst om aandacht te vragen voor de school. Uit ervaring weten zij dat bureaucratische valstrikken de donatie van Mubarak zomaar zouden kunnen laten verdwijnen. Mubarak vertelde zeer onder de indruk te zijn van Víctor. “Toen ik het filmpje zag dacht ik direct: dit is geen gewone jongen. Hij verdient een kans. Als ik in Víctor’s schoenen had gestaan, met alles en iedereen tegen mij zou ik nooit hebben gestudeerd”, zei hij tegen het Peruaanse Radioprogramas.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug