Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

Datum : 31/05/2020
Land : Brazilië

Minder buitenlandse investeringen in Brazilië

De houding van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in de coronacrisis doet het imago van zijn land in het buitenland geen goed. Buitenlandse investeerders stoppen massaal hun investeringen in Brazilië. In april 2019 stond het bedrag van directe buitenlandse investeringen op 5.1 miljard, terwijl in april van dit jaar nog maar 234 miljoen geïnvesteerd werd. Dit is het laagste cijfer sinds 1995, aldus de centrale bank. Ook buitenlandse investeringen in de aandelenmarkt van São Paulo zijn gekelderd. Bolsonaro zelf zegt ondertussen dat het imago van Brazilië in het buitenland geschonden is door "de linkse internationale pers."

Volgens Henrique Castro, econoom bij de Fundação Getulio Vargas (FGV), verkeert Brazilië op economisch gebied momenteel in een zeer onzekere situatie, waardoor buitenlandse beleggers concluderen dat investeren te riskant is. Dit heeft overigens niet alleen te maken met de coronacrisis. Al vorig jaar begonnen buitenlandse investeringen terug te lopen, wat volgens Castro te maken had met het langzame tempo waarop Brazilië hervormingen doorvoert. Alleen als de overheid sterke signalen geeft dat het noodzakelijke economische hervormingen door zal voeren zullen investeerders terugkeren, aldus Castro. Ook Andre Perfeito, hoofd economie bij consultancy bedrijf Necton, zegt dat buitenlandse investeerders zich "ongemakkelijk" voelen door het "gebrek aan plannen" dat de overheid laat zien.

Economische hervormingen zijn met de coronacrisis en de politieke crisis waar Bolsonaro's regering zich in bevindt naar de achtergrond geschoven. Het gaat hier onder andere om beschuldigingen dat de president zijn invloed zou willen doen gelden bij de federale politie. De internationale pers wordt ondertussen steeds kritischer. Zo noemde the Telegraph Bolsonaro een paar dagen geleden "de man die Brazilië brak."  Volgens Oliver Stuenkel, professor internationale relaties bij FGV, is dit een groot risico voor het land. Hij benadrukt dat Brazilië te maken kan krijgen met "boycots van exportproducten in Europa" en "verlies van internationale invloed." Ook zou het land "compleet geïsoleerd" kunnen raken, "zonder bondgenoten," zeker als Donald Trump, Bolsonaro's belangrijkste medestander, niet herkozen wordt.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug