Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Minder moorden in San Pedro Sula

Datum : 22/11/2017
Land : Honduras

Minder moorden in San Pedro Sula

“Het is als in de Hunger Games: je doet mee of je sterft”, zegt de 21-jarige Elena die samen met haar zes broers en zussen een uitzondering vormt omdat ze tot de weinige jongeren in de wijk behoren die niet bij een jeugdbende zijn aangesloten. “Het is vreemd”, zegt ze, “we zijn niet aangesloten bij MS (Mara Salvatrucha, een Midden-Amerikaanse jeugdbende), maar we zijn het wel,” om duidelijk te maken wie het in haar directe omgeving voor het zeggen heeft. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze niet thuis met haar broer kan afspreken. Hij woont in dezelfde wijk, maar in een gebied  waar MS 18, een andere bende, de macht heeft. Elena en haar broer zien elkaar daarom alleen in het centrum van San Pedro Sula.

Toch is de situatie in San Pedro Sula, de tweede stad van Honduras die gedurende jaren de meest gewelddadige ter wereld was, de afgelopen tijd verbeterd. Het aantal moorden is drastisch gedaald, van 142 per 100.000 inwoners in 2014 tot 59 in 2016 (ter vergelijking: het cijfer voor Nederland in 2016 bedraagt 0.9 per 100.000 inwoners). Dit is een gevolg van sociale programma’s, meer aandacht voor veiligheid in de stad, en de afname van het aantal conflicten tussen de politie en de bendes.

Maar het stigma van de bendes blijft aan de stad kleven. San Pedro Sula is een minder gewelddadige stad geworden, maar een waar de mensen nog niet over straat durven te lopen. Waar het geweld vroeger of later in een gesprek aan de orde komt, en waar meer dan 90% van de winkels en bedrijven wordt afgeperst. Die afpersing lijkt nog moeilijker aan te pakken dan de moorden. Niemand spreekt erover, maar iedereen lijdt eronder. Professor en advocaat Manuel Barrios vertelt dat er maandelijks een miljoen dollar omgaat, alleen al in San Pedro Sula. “Het geld wordt witgewassen door de banken. En de overheid zou hier niet van afweten?” San Pedro Sula heeft nog een lange weg te gaan.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug