Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Minder vluchten ondanks toename toerisme Haïti

Datum : 14/08/2019
Land : Haïti

Minder vluchten ondanks toename toerisme Haïti

De meeste interactie tussen Haïti en het buitenland vindt plaats met de Verenigde Staten, tenminste waar het vliegen betreft. Veel Haïtianen bezoeken regelmatig steden als Miami en New York, terwijl geëmigreerde Haïtianen voor vakantie en familiebezoek de reis in omgekeerde richting maken. Maar juist nu, na een terugval, het toerisme in het Caribische land weer lijkt aan te trekken heeft American Airlines besloten het aantal vluchten vanuit Miami naar de hoofdstad Port-au-Prince de komende maanden met de helft te reduceren. Naast American zijn er nog enkele Amerikaanse maatschappijen die op het eiland vliegen, waaronder Delta, maar traditioneel is American de grootste met veruit de meeste vluchten.

Reizigers zijn ontstemd, evenals hoteleigenaren in Haïti. Niet alleen over de vermindering van het aantal vluchten, maar ook over de hoge prijzen van vliegtickets. Zo vertelt Guy François, voormalig minister van Haïtianen in het buitenland in The Miami Herald dat hij vorige maand gedwongen werd om via de Dominicaanse Republiek te reizen. Een enkele reis Miami – Port-au-Prince zou hem duizend dollar gekost hebben, terwijl hij voor een ticket naar Santo Domingo maar 199 dollar hoefde te betalen (beide prijzen van American Airlines).

Port-au-Prince en Santo Domingo liggen op hetzelfde eiland: Hispañola. Ook de nieuwe vluchttijden vormen een probleem. Tot heden vertrokken de toestellen om zes en elf uur in de ochtend vanuit Miami en ben je nog voor het middaguur in Port-au-Prince. Dat stelt de bezoekers die in het land zelf nog ver moeten reizen naar hun eindbestemming in staat deze te bereiken. De nieuwe vlucht zal om vier uur in de middag uit Miami vertrekken, met als gevolg dat reizigers in de hoofdstad moeten overnachten, extra kosten voor mensen met weinig geld.

American Airlines benadrukt dat de vermindering tijdelijk is en een gevolg van het aan de grond houden van de Boeing 737 MAX. Dat dit gebeurt juist nu het toerisme weer iets lijkt aan te trekken vinden Haïtianen extra pijnlijk. De Verenigde Staten hebben hun reiswaarschuwing voor Haïti onlangs met één niveau verlaagd, terwijl deze zomermaanden veel muzikanten en bands het land bezoeken en voor uitverkochte concerten zorgen.

“Hoe meer de Haïtiaanse gemeenschap [uit de Verenigde Staten] bezoek aan Haïti promoot, hoe minder vluchten er naar Haïti gaan”, zegt Wanda Tima van L’Union Suite en de Haitian American, de twee grootste Haitiaans-Amerikaanse platforms op sociale media. “Hoe kunnen we toerisme en bezoeken aan het thuisland promoten wanneer er steeds minder vluchten zijn en de prijzen van tickets blijven stijgen?”

Bron : The Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug