Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Minder zout in Argentijns brood

Datum : 10/12/2013
Land : Argentinië

Minder zout in Argentijns brood

In de top tien van landen van Latijns Amerika die het meest brood eten, wordt samen meer dan 430 kilo brood per jaar genuttigd. Met extremen zoals Chili en Argentinië waar het gemiddelde zo'n 98 en 83 kilo per persoon is; het gewicht van een volwassene in bloem, water en zout in één jaar. Zout is juist het ingrediënt dat brood in zulke grote hoeveelheden schadelijk maakt voor de gezondheid. Een gemiddelde Argentijn eet bijvoorbeeld 25 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout door brood te eten; zo'n 190 gram per dag. In Argentinië wordt dagelijks ongeveer twaalf gram zout per persoon gebruikt, meer dan de dubbele hoeveelheid die door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen is. 

Uiteraard is teveel brood eten niet gezond. Volgens de Pan American Health Organization is het Latijns-Amerikaanse dieet bijzonder rijk aan zout en koolhydraten. Een van de oorzaken van hypertensie en de tweede grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten na obesitas. Terwijl de Zuid-Amerikanen de grootste brood eters zijn, eten Mexicanen jaarlijks zo'n 33 kilo per persoon en Costa Rica ongeveer 53 kilo. 

In Argentinië zijn bakkers een campagne begonnen om het zout te verminderen in hun producten. Meer dan 7000 bakkers hebben deel genomen aan dit initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, "Minder zout, langer leven". Er is een nieuw recept dat de hoeveelheid zout van 900 tot 750 gram vermindert.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug