Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Minister Ebrard biedt ontslag aan AMLO aan

Datum : 09/04/2019
Land : Mexico

Minister Ebrard biedt ontslag aan AMLO aan

Na de eerste 100 dagen van de regering van president López Obrador was het niet moeilijk om het ongemak te zien van het beeld van de minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard Casaubón: weinig reizen en weinig berichten, onopvallend.

Het is niet gebruikelijk dat een minister van Buitenlandse Zaken te lang in zijn kantoor zit. Bovendien weet hij dat de Mexicaanse president geen frequente reiziger is en zal worden in het buitenland. Het is geen toeval dat de president, beter bekend als AMLO, meteen het presidentiële vliegtuig verkocht.

Afgelopen dinsdag, 2 april, bood Ebrard zijn ontslag aan bij López Obrador. De president accepteerde het niet. Ebrard arriveerde op 1 december bij Buitenlandse Zaken zonder het bestaan van een tweede optie. Dat wil zeggen dat López Obrador geen andere optie had voor Ebrard in dan de post van minister van Buitenlandse Zaken.

Gedurende de eerste 100 dagen bewees Ebrard dat de zesjarige ambtsperiode van López Obrador niet is gemaakt om naar het buitenland te kijken. De conclusie: een president zonder internationale uitstraling houdt zijn minister van Buitenlandse Zaken aan als een sieraad.

Het bezoek van de Venezolaanse president Nicolás Maduro aan het Nationale Paleis was de eerste test voor Ebrard. Een paar weken later besloten 50 landen om de facto de diplomatieke betrekkingen met het Maduro-regime te verbreken, de tweede test, maar met een grotere moeilijkheidsgraad. De instelling van het Montevideo Mechanisme gebeurde op een fout moment. Derde test. Toen Ebrard in Uruguay kwam, besloot de regering van Tabaré  zich aan te sluiten bij de internationale contactgroep die door de Europese Unie wordt gepromoot.

De vierde test kwam zeer snel door een brief - die Ebrard niet had geschreven - gericht aan de Spaanse Koning Felipe VI. Daarin eiste AMLO excuus voor wat er vijf eeuwen geleden gebeurde tijdens de conquista.

De vijfde test kwam op 1 april aan in het Nationale Paleis. Een groep Amerikaanse congresleden van het Buitenlands Committe ontmoette López Obrador. Een van de foto's die de president niet naar de pers hoefde te verspreiden, is er eentje waarin Ebrard half verloren lijkt te zijn tussen de hoofden.

Ebrard weet dat hij het doel van zijn zesjarige termijn niet zal kunnen vervullen als het  favoriete doelwit van Donald Trump en van López Obrador heeft hij niet veel te verwachten.

 


 

Bron : El Economista
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug