Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Minster Timmermans naar Cuba

Datum : 27/09/2013
Land : Cuba

Minster Timmermans naar Cuba

Minister Frans Timmermans wil  “binnen enkele maanden”  naar Cuba. Dat zegt hij in een gesprek met de Cubaanse blogger Carlos Alberto Benitez. In het interview toont hij zich enthousiast over de ontwikkelingen in Cuba: “ongelooflijk positief, zich bewegend in de volkomen juiste richting”. 

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft minister Timmermans vragen gesteld en citeert een rapport van Amnesty International (Routine Repression) waarin wordt vastgesteld dat de intimidatie van dissidenten en van mensenrechten-activisten is toegenomen. 

Minister Timmermans werd tijdens de viering van 100 jaar Vredespaleis geïnterviewd door Carlos Alberto Pérez Benitez,  de maker van de weblog La Chiringa de Cuba. De minister zei toen nder andere  dat de internationale gemeenschap de ontwikkelingen in Cuba als “ongelooflijk positief ziet, zich bewegend in de volkomen juiste richting”.

Een bezoek op korte termijn van minister Timmermans naar Cuba zou echter een breuk betekenen met de moeizaam op gang gekomen pogingen van de EU om de dialoog met Cuba te hervatten. In januari van dit jaar zei de EU-ambassadeur in Havana, Herman Portocarero, in een interview met een BBC-correspondent dat de eerste informele stappen waren gezet voor een planning en de vaststelling van gezamenlijke gespreksthema’s. Eind 2013 moeten de EU-Ministers van Buitenlandse Zaken vaststellen of het moment is aangebroken dat Europa en Cuba ook daadwerkelijk rond de tafel gaan zitten.

 
 
Bron : Glasnost in Cuba
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug