Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Misbruikt ultrarechts de volksopstand in Bolivia?

Datum : 13/11/2019
Land : Bolivia

Misbruikt ultrarechts de volksopstand in Bolivia?

Evo Morales, tot enkele dagen geleden de democratisch gekozen president van Bolivia, is dinsdag aangekomen in Mexico waar hij politiek asiel gekregen heeft. Hij legde zijn functie neer na drie weken van hevige protesten en een zeer kritisch rapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over de presidentsverkiezingen enkele weken geleden. Toen zondag ook het leger Morales vroeg om op te stappen, kondigde hij zijn onmiddellijke vertrek aan, maar voegde eraan toe dat dit een staatsgreep was.

Sindsdien is de rust allesbehalve teruggekeerd. Niet alleen in Bolivia, waar het vertrek van Morales en een aantal andere hooggeplaatste partijgenoten tot plunderingen en geweldpleging heeft geleid. Maar ook in de omringende landen in Latijns Amerika, waar op sociale media voor- en tegenstanders van Morales zich roeren. De Facebookberichten van latino vrienden lezend, valt op dat  buiten Bolivia bijna iedereen het erover eens is dat er een staatsgreep heeft plaatsgevonden en dat Evo Morales en Bolivia groot onrecht wordt aangedaan. Maar Boliviaanse vrienden zijn meestal een andere mening toegedaan en juichen het vertrek toe. Ze vinden dat buitenlandse media er niets van begrijpen. Morales had immers de grondwet aangepast om langer aan de macht te kunnen blijven, terwijl hij een referendum rond deze aanpassing verloren had? En er is toch fraude gepleegd bij het tellen van de stemmen?

Volgens de Uruguayaanse onderzoeksjournalist en schrijver Raúl Zibechi moet je langer terug in de tijd om de huidige crisis in Bolivia te begrijpen. Het is niet alleen een gevolg van de verkiezingsfraude. De regering van Evo Morales en vicepresident Álvaro García Linera heeft de afgelopen jaren de steun van een aantal van hun traditionele aanhangers verloren. Dit begon al in 2011 toen inheemse organisaties hun grondgebied verdedigden en de regering in antwoord de leiders arresteerde en liet vervangen door MAS-aanhangers (Movimiento al Socialismo, de partij van Evo Morales).

En hoewel vakbonden en andere sociale bewegingen erkennen dat Morales heel veel heeft gedaan voor zijn land, vinden ook zij dat het nu tijd is voor verandering. De verklaring van de mijnwerkersvakbond FSMTB, van oudsher nauw verbonden met Morales, zegt het duidelijk: “President Evo, je hebt veel gedaan voor Bolivia, je hebt het onderwijs en de gezondheidszorg verbeterd, je hebt veel arme mensen waardigheid gegeven. President, laat je volk niet lijden en voorkom nog meer doden. Het hele volk zal je waarderen voor hetgeen je nu te doen staat; je aftreden is onvermijdelijk, compañero presidente. We moeten de regering in handen van het volk geven.”

Maar, signaleert Zibechi, Bolivia moet er nu voor waken dat ultrarechts niet aan de haal gaat met de volksopstand. Zo vestigde de feministische beweging Mujeres Creando begin november de aandacht op het feit dat waar het vrouwenrechten betreft Morales en zijn rechtse tegenstander Fernando Camoche complementair zijn: “Beiden zijn tegen vrijheden voor vrouwen en homoseksuelen. Beiden zijn homofoob en racisten, en beiden gebruiken het conflict om er zelf voordeel van te hebben.” Voorkom dat racistische, koloniale en patriarchale stromingen nu de boventoon gaan voeren, is de boodschap van Zibechi.

Bron : www.desinformemonos.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug