Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Mishandelde toekan krijgt 3D-geprinte snavel

Datum : 14/02/2015
Land : Costa Rica

Mishandelde toekan krijgt 3D-geprinte snavel

Een toekan uit Costa Rica die een deel van zijn snavel is kwijtgeraakt na mishandeling door mensen, krijgt een nieuwe 3d-geprinte snavel na een crowdfundingcampagne. Beelden van de mishandelde toekan Grecia verschenen in januari op social media. Een groep jongeren had hem aangevallen waarbij hij een groot deel van zijn snavel was kwijtgeraakt.

Er werd een crowdfundingcampagne gestart die nog tot 10 maart loopt en waarbij al ruim 9000 dollar is opgehaald. Bovendien meldden diverse lokale bedrijven zich om te helpen. Vier van deze bedrijven, Elementos 3D, Ewacorps, Publicidad Web en Grupo Sommerus, stellen nu dat ze er zeker van zijn dat de toekan geholpen kan worden.

De bedrijven willen Grecia een 3d-geprinte snavel aanmeten die momenteel ontworpen wordt. Het stompje van de toekan is bijna voldoende geheeld om hem te kunnen scannen, waarna kan worden bepaald hoe de kunstsnavel bevestigd moet worden. Normaal zou dit gebeuren met chemische elementen, maar omdat de rest van de snavel daar niet tegen kan, zal waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van schroeven.

Carmen Soto, dierenverzorger in de dierentuin die Grecia heeft opgevangen, zegt dat het herstel van de vogel voorspoedig verloopt en dat het dier weer zelfstandig eet. "Hij kan alleen erg weinig eten, dus we moeten hem bijvoeden". Ontwerper Nelson Martinez stelt dan ook dat de kunstsnavel vooral zo ontworpen moet zijn dat hij Grecia kan helpen bij het eten. Het ontwerp dat hij nu voor ogen heeft, bestaat uit een vast en verwijderbaar onderdeel zodat de snavel schoongemaakt of vervangen kan worden. Grecia is nog in de groei.

Wanneer de kunstsnavel bevestigd kan worden, is nog niet bekend. Ook is het volgens experts nog de vraag of Grecia de nieuwe snavel zal accepteren.

Bron : BBC, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug