Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moederdag zonder kinderen

Datum : 08/05/2020
Land : Mexico

Moederdag zonder kinderen

10 mei, moederdag. Een van de ergste dingen die je dan kan overkomen is niet weten waar je kind is. Voor veel Mexicaanse moeders is dat al jaren de trieste realiteit. Dit jaar kunnen ze, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, niet eens de straat op om te zoeken, of om te protesteren tegen de onverschillige houding van de overheid rondom de ‘verdwijning’ van tienduizenden Mexicanen de afgelopen vijftien jaar.

De jaarlijkse marsen in heel Mexico van moeders van ‘verdwenen’ personen zullen deze zondag dan ook digitaal plaatsvinden. De Mexicaanse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept iedereen, ook buiten Mexico, op om deel te nemen aan de virtuele mars om solidariteit te betuigen met de moeders van de ruim zestigduizend mensen van wie niet bekend is waar ze zijn. Deze moeders eisen al jaren opheldering over het lot van hun kinderen, maar er komen alleen maar gezinnen bij die wanhopig op zoek zijn naar hun geliefden.

Via sociale media kan iedereen aandacht vragen voor deze vermisten door plaatsing van een foto met mondkapje met de tekst “¿Dónde están?” (waar zijn ze?). Mondkapjes worden al sinds de eerste moederdagmars tegen de verdwijningen in 2012 gebruikt als symbool, omdat mondkapjes veel gedragen worden bij de zoektochten naar de vermisten – of beter gezegd, bij het opsporen van clandestiene massagraven.

Amnesty biedt ook de mogelijkheid om president López Obrador een tweet te sturen. Amnesty-Nederland doet (nog?) niet mee aan de actie, maar specifieke suggesties in het Spaans zijn hier te vinden.

Bron : Amnistia.org.mx
Bookmark and Share


Terug