Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Mogelijk 26.000 jaar oude stenen artefacten gevonden in Mexico

Datum : 27/07/2020
Land : Mexico

Mogelijk 26.000 jaar oude stenen artefacten gevonden in Mexico

In de Mexicaanse staat Zacatecas vonden archeologen artefacten die mogelijk 26.000 jaar oud zijn. De vondst werd gedaan in een grot genaamd Chiquihuite. Hiermee komt de eerste menselijke bewoning van Noord-Amerika 15.000 jaar eerder te staan dan tot nu toe gedacht.

Meer onderzoek moet nog bevestigen of de artefacten daadwerkelijk 26.000 jaar oud zijn. De vondst heeft in ieder geval het debat over de eerste bewoning van de Amerika’s heropend. Ciprian Ardelean, archeoloog en de voornaamste onderzoeker van deze vondsten, denkt dat er voldoende artefacten zijn gevonden die het bewijs kunnen leveren dat er eerder dan gedacht, namelijk gedurende de ijstijd, al mensen woonden in Noord-Amerika.

Sceptisch begon Ardelean aan het onderzoek, nadat een lokale bewoner hem vertelde over de aanwezigheid van een archeologische site in een grot, met hele oude resten van menselijke bewoning. Met zijn studenten bezocht hij de grot aan de Sierra del Astillero. Daar vonden ze meer dan 1.900 stenen artefacten. Ze konden niet geloven wat ze hadden aangetroffen, want dergelijke hoeveelheden artefacten zijn ongewoon voor een nog niet onderzochte archeologische site. Na onderzoek werd vastgesteld dat op deze plek de prehistorische mens stenen voorwerpen produceerde, zoals messen, speerpunten, etc. In de grot zijn verder geen menselijke resten gevonden.  De archeologen denken dat deze grot gebruikt werd voor de productie van stenen voorwerpen, en niet als een vaste plaats van bewoning door de prehistorische mens. Mogelijk werd de grot wel tijdelijk bewoond in de winter als onderdeel van een migratieroute.

Eerste bewoning Amerika’s

Deze archeologische vondst opent het debat over het moment waarop de eerste mensen Noord-Amerika binnendrongen. Tot twintig jaar gelden werd aangenomen dat ze 11.500 jaar geleden vanuit Azië het Amerikaanse continent bereikten, via de Beringstraat. Dankzij nieuwe archeologische vondsten werd daarna de komst van de eerste mensen gedateerd op 18.000 jaar geleden. Maar de stenen artefacten uit de grot Chiquihuite plaatst de eerste menselijke bewoning in Mexico op 26.000 jaar geleden. De tot nu toe oudste sporen van de aanwezigheid van mensen zijn 13.000 jaar oud, gevonden in een onderwatergrot op het schiereiland Yucatán. Met deze vondst is het mogelijk dat de eerste mensen Noord-Amerika 33.000 jaar geleden bereikten. Verder onderzoek moet bevestigen of de komst van de eerste mensen in de Amerika’s inderdaad 15.000 jaar eerder ligt dan tot nu toe gedacht. 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug