Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mogelijke legalisering marihuana in Mexico-Stad

Datum : 09/08/2013
Land : Mexico

Mogelijke legalisering marihuana in Mexico-Stad

Drugsproblematiek is aan de orde van de dag in Mexico. Met Uruguay, dat nu productie, consumptie en verkoop van marihuana gaat reguleren, lijkt de hoofdstad van Mexico de volgende die drugsproblematiek op een andere manier wil gaan benaderen.

De burgemeester van Mexico-Stad heeft opgeroepen tot een debat. De linkse politieke partij PRD bereidt een voorstel voor voor regularisatie van cannabis. Maar de ambities gaan verder. Manuel Granados, leider van de regeringscommissie van de wetgevende vergadering van het Federaal District zegt dat Mexico op weg is om niet alleen marihuana, maar alle drugs te reguleren. Granados zegt dat de PRD nog geen officeel standpunt heeft over de legalisering van marihuana, maar dat er wel een voorstel voorbereid wordt. Dit zou gebaseerd worden op het Amerikaanse model van Colorado, waar in november 2012 het recreatieve bezit en gebruik van cannabis gelegaliseerd werd. De voorzitter van de wetgevende vergadering dringt erop aan het definitieve voorstel naar het Internationale Forum in Mexico-Stad te brengen, dat van 2 tot 4 september plaatsvindt. Daar zullen vertegenwoordigers van onder andere de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten aanwezig zijn, zodat concepten geharmoniseerd kunnen worden.

De voormalig presidentskandidaat van de PRD, López Obrador, is van mening dat de voorgestelde regularisatie een rookgordijn is die andere prioriteiten, zoals economie, openbaar onderwijs en de strijd tegen corruptie bedekt. Echter, zelfs de conservatieve partij PAN heeft zich bereid gesteld te discusieren over dit thema. Ook Mexico wil drugs niet meer op de criminele manier benaderen, maar als een gezondheidsprobleem. Mexico-Stad wordt geconfronteerd met een ingewikkelde juridische situatie, en er moet dus nog uitgezocht worden hoe een eventuele legalisering kan werken. Mexico-Stad wil in ieder geval geen algemene landelijke wet en zegt wel rekening te houden met internationale wetgeving en de grondwet.

Foto: Wetgevende Vergadering van het Federaal District
 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug