Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Mogelijke VS spionage in Argentinië

Datum : 16/07/2013
Land : Argentinië

Mogelijke VS spionage in Argentinië

De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman heeft maandag gemeld dat tijdens de Mercosur top in Uruguay van vorige week hem documenten zijn gegeven waaruit blijkt dat de VS gespioneerd heeft in Argentinië. In die documenten staan honderden e-mails plus wachtwoorden van Argentijnse hoge functionarissen en oppositie leiders. Timerman (zie foto) zou die documenten van een nog onbekende inlichtingendienst gekregen hebben.

Timerman bevestigde tegen verslaggevers dat hij de documenten aan Justitie zal geven. Hij voegde eraan toe dat de, waarschijnlijk, “Amerikaanse spionage niet alleen in ons land voordoet maar ook in andere landen uit de Latijns-Amerikaanse regio. Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken hebben tijdens de Mercosur top van vorige week vrijdag ook rapporten ontvangen.”

Tijdens de top waren de aanwezige landen niet te spreken over de Amerikaanse spionage die bekend gemaakt werd door Edward Snowden. In een verklaring werd door de Mercosur landen gezegd: “Wij wijzen de interceptie van telecommunicatie en spionage in onze landen af. Het is een schending van de mensenrechten en het recht van de burger tot privacy en informatie.” De landen eisen dat het spionage schandaal aangekaart wordt bij de VN Veiligheidsraad. 

Bron : Buenos Aires Herald, Gulf-Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug