Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Monsantowet in Chili afgeschaft

Datum : 18/03/2014
Land : Chili

Monsantowet in Chili afgeschaft

Na de eerste vergadering van de wetgevende coördinatiegroep gisteren, heeft staatssecretaris Ximena Rincón, samen met de partijleiders van de Nieuwe Meerderheid (de coalitiepartij van president Bachelet) aangekondigd de Monsantowet in Chili af te schaffen. De Monsantowet werd in 2009 in het Congres ingediend, onder de eerste regering van Michelle Bachelet. Deze wet werd sterk bekritiseerd, omdat ze de mogelijkheid geeft om genetisch gemanipuleerde zaden te privatiseren en het kwekersrecht voor nieuwe soorten gewassen te creëren.  

Het initiatief wil dat Chili toetreedt tot het UPOV91 Verdrag (L'Union internationale Pour la protection des Obtentions Végétales van 1991), om intellectueel eigendom over nieuwe en waardevolle plantenrassen te creëren voor de voedingsmiddelenindustrie. 

Senator Guido Guirardi, van de Partij van de Democratie, noemde de Monsantowet “een aanval op de nationale soevereiniteit en een schending van de biodiversiteit”. Staatssecretaris Ximena Rincón benadrukte ook dat ze eerst een grondige analyse wil laten uitvoeren, zowel in Chili als in het buitenland, om de rechten van boerengemeenschappen te verdedigen en het erfgoed van de Chileense zaden te beschermen.

Bron : Radio Bío Bío
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug