Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Monsterlijke nieuwe mieren ontdekt

Datum : 03/08/2013

Monsterlijke nieuwe mieren ontdekt

Amerikaanse wetenschappers hebben tientallen nieuwe mierensoorten met een monsterachtig uiterlijk ontdekt. Het gaat om 33 nog onbekende mierensoorten die voorkomen in Centraal Amerika en het Caribisch gebied. De insecten behoren allemaal tot het geslacht Eurhopalothrix en hebben kleine ogen, lange scherpe tanden en een kop in de vorm van een schild. Alle mieren zijn kleiner dan 2,5 millimeter, zo meldt hoofdonderzoeker John Longino van de Universiteit van Utah in het wetenschappelijk tijdschrift Zootaxa.

De wetenschappers ontdekten de meeste nieuwe soorten tussen plantaardig afval in regenwouden. Ze kamden enkele honderden vierkante meters aan regenwoudbodem uit met sterke microscopen. Bij elke mier die ze ontdekten brachten ze de lengte en vorm van de kaken in kaart, ook noteerden ze patronen van haargroei op het lichaam van de diertjes. De meeste nieuwe soorten die ze ontdekten, waren tot nu toe over het hoofd gezien door hun kleine formaat. Ook waren sommige mieren ten onrechte ingedeeld bij andere soorten.

De nieuwe soorten hebben namen gekregen die zijn geïnspireerd op demonen van de Maya's, zoals Hunhau en Zipacna. "Deze nieuwe mierensoorten lijken zo weggelopen uit nachtmerries", verklaart Longino op de nieuwssite van de Universiteit van Utah. "Ze hebben iets weg van de monsters uit Alien en zijn angstaanjagend als je ze van dichtbij bekijkt. Maar ergens maakt dat ze juist interessant."

De mieren kunnen met hun bijzonder kleine ogen waarschijnlijk weinig van hun omgeving waarnemen. De diertjes jagen vermoedelijk op kleine spinnen en duizendpoten, maar het is nog onduidelijk hoe ze hun prooien lokaliseren.

Bron : NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug