Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Monumentenzorg wil krachten bundelen tegen raffinaderij Isla

Datum : 09/09/2012
Land : Curaçao

Monumentenzorg wil krachten bundelen tegen raffinaderij Isla

“Als minister Constancia met ons wil samenwerken om een rechtszaak tegen de Isla aan te spannen, staan wij daar zeker niet afwijzend tegenover”, zegt Monumentenzorg-directeur, George Schmit, in reactie op het voornemen van Constancia om de Isla-raffinaderij voor de rechter te slepen.

Begin deze week ontkende de raffinaderij dat zij verantwoordelijk is voor de olievervuiling in het beschermde natuurgebied van Jan Kok. Opmerkelijk, omdat enkele dagen eerder de raffinaderij publiekelijk haar excuses had aangeboden voor die vervuiling. Constancia kondigde direct daarop aan naar de rechter te stappen. Volgens Peter van Leeuwen van de actiegroep SMOC is dit “typisch Isla-gedrag waar de overheid altijd van heeft geprofiteerd, maar waar ze nu zelf de dupe van is.”

Monumentenzorg zat begin deze week aan tafel met de Isla-raffinaderij om te praten over de schade die het beschermd natuurgebied heeft geleden door de olievervuiling. “Wij gingen er echt naartoe met de intentie om met de raffinaderij te overleggen over een oplossing voor zowel de korte termijn schade als de lange termijn schade”, vertelt Schmit. “Maar tot onze verbazing wilden ze niet eens naar ons luisteren. In plaats daarvan vertelden ze ons dat we niet bij hen moesten aankloppen voor centen omdat zij niet verantwoordelijk zijn voor de vervuiling.” Hoeveel de schade aan het beschermde gebied bedraagt, is volgens Schmit niet in geld uit te drukken. “Er zijn verschillende factoren op zowel lange als korte termijn die de schade bepalen. Op dit moment hebben we een schadebureau erop zitten om voor ons de kosten in kaart te brengen.”

Volgens Van Leeuwen is het niet nieuw dat de Isla zich in allerlei bochten wringt om haar onschuld te bewijzen. “In de rechtszaal hebben ze destijds ook alles ontkend terwijl het zwart op wit stond. Ze zijn er meester in om de wet uit te pluizen en naar hun hand te zetten. Deze zaak is uitermate boeiend, want tot nu toe waren de Isla en de overheid twee handen op een buik, maar nu het de Isla niet uitkomt, liggen de kaarten anders. Logisch dat Constancia zich verraden voelt. Ze zou er goed aan doen om nu haar kans te grijpen en de Isla te laten boeten voor alle vervuilingen. Daarvoor zou een samenwerking met Monumentenzorg best handig kunnen zijn.”

Constancia en Monumentenzorg hebben nog niet officieel een rechtszaak aangespannen tegen de Isla. Als het aan Monumentenzorg ligt, blijft het niet bij plannen: “We zijn ons serieus aan het beraden. Het is een kwestie van een paar weken voordat we voor de rechter staan. Als Constancia ons daarbij wil vergezellen dan staan wij daar geheel voor open.” 

Bron : RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug