Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moord op milieuactivisten neemt toe

Datum : 23/04/2015

Moord op milieuactivisten neemt toe

In een nieuw rapport getiteld How Many More? toont de Britse onderzoeksorganisatie Global Witness aan dat het aantal moorden op milieuactivisten wereldwijd toeneemt en dan  vooral in Latijns Amerika. Met name inheemse gemeenschappen worden hard getroffen als ze grootschalige economische belangen in de weg zitten.

Elke week worden er gemiddeld minstens twee mensen vermoord vanwege verzet tegen milieuvernietiging. Sommigen worden doodgeschoten bij protesten door de politie, anderen door huurmoordenaars in opdracht van bedrijven op zoek naar nieuw land om te ontginnen. Zelfs mensen die alleen hun eigendommen verdedigen, betalen vaak de hoogste prijs.

Volgens Global Witness werden maar liefst 116 milieuactivisten vermoord in 2014, niet minder dan driekwart van hen in Latijns Amerika. In 40 procent van de gevallen betreft het inheemse activisten, vaak vermoord in landconflicten rond waterkrachtcentrales, mijnbouw en grootschalige landbouw.

Het is goed mogelijk dat het aantal slachtoffers nog hoger is, omdat veel moorden gepleegd worden in afgelegen gebieden of simpelweg niet geregistreerd worden.

Behalve moord is een bekende intimidatietechniek de criminalisering van verzet tegen de zogenaamde ‘vooruitgang’. How Many More? analyseert trends en ontwikkelingen in geweld tegen en intimidatie van activisten. In het rapport getuigen slachtoffers, die veelal als vijanden van de staat weggezet worden, als terroristen zelfs.

Speciale aandacht besteedt Global Witness aan de situatie in Honduras, relatief gezien het meest gevaarlijke land ter wereld voor milieuactivisten: hier vielen niet minder dan 101 dodelijke slachtoffers tussen 2010 en 2014. Daarnaast is ook de situatie in Brazilië zonder meer zorgelijk, waar 477 activisten vermoord werden in dezelfde periode.

Meer lezen: https://www.globalwitness.org/campaigns/environmental-activists/how-many-more/

Bron : Global Witness
Bookmark and Share


Terug