Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moordcijfer in Mexico stijgt

Datum : 23/04/2019
Land : Mexico

Moordcijfer in Mexico stijgt

In de eerste drie maanden van 2019 is het aantal moorden in Mexico met 9,6% toegenomen, volgens  officiële cijfers. Het rapport stelt dat 8.493 mensen zijn vermoord tussen 1 januari en 31 maart, een stijging met 9,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

De cijfers zijn in tegenspraak met de verklaringen van de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, die had gezegd dat het moordpercentage niet was gestegen sinds hij aantrad. López Obrador is op 1 december vorig jaar beëdigd. Hij had campagne gevoerd met de belofte om het geweld te bestrijden.

De cijfers van het Nationale Systeem voor Openbare Veiligheid zijn bijzonder verontrustend, aangezien 2018 het hoogste aantal moorden had sinds Mexico begon met het bijhouden van moorden. De staat met het hoogste moordcijfer tot nu toe in 2019 was Guanajuato, in het midden van  Mexico, waar twee krachtige drugskartels - Jalisco Nieuwe Generatie en Santa Rosa de Lima - vechten om de  controle.

De cijfers werden gepubliceerd net iets meer dan een week nadat president López Obrador botste met journalist Jorge Ramos tijdens een persconferentie over de vraag of de veiligheid in Mexico verbeterd was.“Onze gegevens tonen aan dat we de situatie onder controle hebben gebracht", zei de president. "De gegevens die ik heb laten iets anders zien, u heeft geen controle, integendeel, veel Mexicanen blijven sterven", daagde Ramos de president uit. “Ze zijn niet gestegen", zei López Obrador voordat hij eraan toevoegde: "Ik zeg niet dat we het probleem hebben opgelost."

López Obrador zei dat hij een gewelddadig land had geërfd van zijn voorgangers. De opeenvolgende Mexicaanse presidenten hebben geprobeerd om de hoge moordcijfers van het land jarenlang te verlagen, waarbij ze zelfs een 'oorlog tegen drugs' uitriepen in een poging de sterke drugskartels van Mexico te verslaan. Maar het aantal moordslachtoffers is gestegen naarmate de kartels versplinterden en vochten voor controle over omstreden gebieden.

Tijdens het presidentschap van Enrique Peña Nieto, die vóór López Obrador in functie was, werden een aantal spraakmakende kartelbazen gearresteerd, zoals Joaquín "El Chapo" Guzmán, maar het vacuüm dat ze achterlieten leek de oorlogen verder aan te wakkeren.

President López Obrador zei dat hij een nieuwe veiligheidsdienst zou oprichten, de Nationale Garde, om het geweld in toom te houden, een initiatief dat inmiddels door beide kamers van het Congres is goedgekeurd. De president streeft naar een 80.000 man sterke macht tegen het einde van het jaar, maar sommige critici vragen zich af of er genoeg mensen bereid zijn om zich bij de Nationale Garde aan te sluiten.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug