Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moordcijfer Jamaica sterk gedaald na aanpak gangs

Datum : 08/04/2011
Land : Jamaica

Moordcijfer Jamaica sterk gedaald na aanpak gangs

De Jamaicaanse overheid heeft bekendgemaakt dat door de aanpak van gangs het landelijke moordcijfer flink is gedaald. Het aantal slachtoffers van moord zou in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald zijn met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Jamaica heeft een van de hoogste moordcijfers van de wereld.

Als oorzaak van deze daling ziet de regering het harde beleid dat de laatste tijd gevoerd is tegen de gangs. Hierbij zijn wijken en gebieden die door gangs gecontroleerd worden door politie en leger overspoeld. Mensenrechtenorganisaties, waaronder Jamaicans for Justice, wijzen er intussen op dat buitenrechtelijke moord en mishandeling door politie en leger juist zijn toegenomen.

De minister van Nationale Veiligheid, Dwight Nelson, zei dat de daling van het aantal moorden het resultaat was van de gevolgde strategie om de gangs in hun eigen bolwerken aan te vallen. Hij gaf ook aan nog niet te stoppen met deze aanpak, omdat het moordcijfer nog verder omlaag moet.

De aanpak van de gangs begon in mei vorig jaar, toen de politie probeerde druglord Christopher ‘Dudus’ Coke te arresteren. Bij gevechten tussen aanhangers van Dudus en de politie kwamen meer dan 70 mensen om het leven. Na zijn arrestatie werd Dudus uitgeleverd aan de VS. Meer dan 400 burgers kwamen om tijdens de operaties in 2010 tegenover 253 in 2009. ‘De harde aanpak heeft gezorgd voor vervreemding van de bevolking en heeft een nog moeilijker klimaat gecreëerd om misdaad te bestrijden,’ aldus Jamaicans for Justice.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug