Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moorden en rellen in Rio de Janeiro

Datum : 22/04/2014
Land : Brazilië

Moorden en rellen in Rio de Janeiro

Jongeren met capuchons blokkeerden een van Rio’s belangrijkste snelwegen en staken verschillende bussen en auto’s in de brand. De rellen braken uit nadat in het weekend tijdens politieoperaties in de favela Caramujo twee jongeren de dood vonden. In het noorden, in Salvador-Bahía, lukt het het patrouillerende Braziliaans leger niet om de misdaad tegen te gaan.

Een van de jongeren werd overreden door een gepantserde politie voertuig, terwijl de andere door zijn hoofd geschoten werd toen hij op weg was naar een Goede Vrijdag processie. Een zus van de jongen die was overreden, raakte gewond toen zij terecht kwam in een vuurgevecht tussen de politie en drugsdealers in Caramujo.

Het leger werd naar de favela’s gestuurd, nadat de politie liet weten te gaan staken om een hoger salaris te eisen. In Salvador-Bahía zijn ten minste 33 mensen gedood sinds de lokale politie in staking is. Het aantal moorden in die stad, ondanks de aanwezigheid van het leger, steeg met 250 procent boven het gemiddelde van 2013 en er werden vier supermarkten geplunderd.

“Wanneer de eisen van de politie de veiligheid van burgers in gevaar brengen en resulteren in een pervers sociaal klimaat dan kunnen de stakingen niet als legaal bestempeld worden,” aldus Minister van Defensie Cardoso. “Niemand is tegen het Wereldkampioenschap voetbal, maar de realiteit is dat het helpt om de stakingen zichtbaarheid te geven en internationale aandacht te genereren,” zegt Paulo Pereira da Sila, voorzitter van de vakbond Fuerza Sindical. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug