Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moordenaar van Guatemalteekse bisschop sterft tijdens gevangenisoproer

Datum : 18/07/2016
Land : Guatemala

 Moordenaar van Guatemalteekse bisschop sterft tijdens gevangenisoproer

Volgens Guatemalteekse autoriteiten is Byron Lima, een legerofficier die is veroordeeld voor de moord op een Guatemalteekse bisschop, omgekomen tijdens rellen in de gevangenis. Lima zat een straf uit van twintig jaar voor de moord in 1998 op bisschop Juan José Gerardi, een uitgesproken tegenstander van de toenmalige militaire regering. 

De advocaat van Lima zei dat jij was neergeschoten door een rivaliserende bende in de gevangenis. De vroegere legerkapitein zou een van de machtigste gevangenen zijn geweest. Hij was in 2001 veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, maar later werd dat teruggebracht tot twintig jaar. 

Zijn advocaat zei dat medegevangenen hadden verteld dat Lima onlangs een rivaliserende bende had verboden om drugs te verkopen in de gevangenis waar hij zijn straf uitzat. Lima was samen met zijn vader, een legerkolonel, en een derde soldaat veroordeeld voor de moord op bisschop Gerardi. 

Gerardi, die aan het hoofd stond van de afdeling mensenrechten van de Guatemalteekse katholieke kerk, werd vermoord twee dagen na de verschijning van een rapport waarin hij het Guatemalteekse leger beschuldigde van de meeste mensenrechtenschendingen tijdens de 36-jarige burgeroorlog (1960 – 1996) die het land teisterde. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug