Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moordenaars Víctor Jara na 45 jaar veroordeeld

Datum : 04/07/2018
Land : Chili

Moordenaars Víctor Jara na 45 jaar veroordeeld

In september is het 45 jaar geleden dat in Chili een bloedige staatsgreep plaatsvond die generaal Augusto Pinochet aan de macht bracht  en waarbij duizenden om het leven kwamen. In het voetbalstadion van de hoofdstad Santiago werden vijfduizend opgepakte Chilenen gevangengehouden.

Onder hen was de populaire zanger Víctor Jara, die in het stadion zijn laatste gedicht zou schrijven: “Wij zijn hier met vijfduizend, op dit kleine stukje grond in de stad. We zijn met vijfduizend. Met hoeveel zijn we in totaal in de steden en in het hele land?... Hoe zwaar is het om te zingen, wanneer ik over gruwel moet zingen. Gruwel die ik leef, gruwel die ik sterf.” Een week later moest zijn vrouw, de van oorsprong Britse danser Joan Jara, zijn zwaar mishandelde lichaam identificeren in het dodenhuis. Zijn handen waren afgehakt en zijn lichaam was met meer dan veertig kogels doorzeefd.

Vijfenveertig jaar later zijn afgelopen dinsdag acht voormalige legerofficieren ieder veroordeeld tot vijftien jaar en één dag gevangenisstraf. De acht werden ook veroordeeld voor de moord op voormalig gevangenisdirecteur Littre Quiroga Carvajal. De familie van Víctor Jara, waaronder zijn vrouw en zijn dochter Amanda, hebben jarenlang gestreden voor gerechtigheid en onderzoek naar de daders. In 2016 heeft een gerechtshof in Florida een andere oud-militair, Pedro Barrientos, schuldig bevonden aan het mishandelen en vermoorden van Víctor Jara. Chili heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Tijdens het bewind van dictator Pinochet, dat duurde van 1973 tot 1990, kwamen naar schatting 3200 mensen om het leven en werden 28.000 mensen door de staat gemarteld.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug