Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Moordverdachte Hester van Nierop veroordeeld

Datum : 02/12/2015
Land : Mexico

Moordverdachte Hester van Nierop veroordeeld

Gisteren heeft de rechter van de staat Chihuahua uitspraak gedaan in de zaak Hester van Nierop. De verdachte van de moord, Roberto Flores, alias Ramiro Adame López, werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat Roberto Flores schuldig is aan de moord op Hester. Cruciaal in het proces was de verklaring van een kroongetuige.

In september 1998 werd de Nederlandse Hester van Nierop (28), die via Mexico op weg was naar de Verenigde Staten , dood aangetroffen in een hotelkamer in Ciudad Juárez. Ze bleek te zijn verkracht en vermoord.
De niet aflatende vasthoudendheid van de ouders van Hester heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de verdachte.

Op 24 januari 2014 werd Roberto Flores gearresteerd bij de Mexicaanse grens. Hij werd door de Amerikaanse politie onder zware bewaking overgedragen aan de Mexicaanse politie. De verdachte zit sindsdien in voorarrest. De Mexicaanse politie herkende de verdachte aan zijn specifieke lichamelijke kenmerken, onder andere een tatoeage en een gehavend oor, op door hem zelf geplaatste foto's op Facebook. Deze kenmerken komen volledig overeen met het profiel van de dader.

Advocaat en mensenrechtenverdediger Lucha Castro van CEDEHM (het Centrum voor mensenrechten van vrouwen in Chihuahua) de wettelijke vertegenwoordiger van de familie van Hester en de Nederlandse Ambassade in Mexico hebben zich alle inspanningen getroost om deze veroordeling te verkrijgen. Carlos Castresana, expert op het gebied van feminicide en kenner van het Latijns-Amerikaanse rechtssysteem adviseerde hierbij.

In Mexico wordt een straf van 35 jaar als zeer hoog gezien. Waarschijnlijk heeft het feit dat Hester een buitenlandse is, een rol gespeeld in de hoogte van de strafmaat.

Bron : KPNvandaag, stichting Hester
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug