Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Morales lanceert campagne voor vierde termijn

Datum : 20/05/2019
Land : Bolivia

Morales lanceert campagne voor vierde termijn

De Boliviaanse president Evo Morales lanceerde dit weekend zijn campagne voor een vierde termijn en verwerpt beschuldigingen van de oppositie dat hij een corrupte en dictatoriale regering leidt. Morales (59) is de eerste inheemse president van Bolivia en streeft naar herverkiezing in oktober dit jaar.

De grondwet van Bolivia, in 2009 door Morales zelf uitgevaardigd, beperkt een president tot twee opeenvolgende mandaten. Een referendum in 2016 sprak zich uit tegen de poging van  Morales om publieke steun te krijgen om de presidentstermijn te verlengen. Maar zijn regering verwierp het resultaat, terwijl het Constitutionele Hof dat bestaat uit loyalisten van  Morales oordeelde dat het zijn mensenrecht was om herverkiezing te vragen.

Tijdens een massale betoging van meer dan een miljoen mensen vroeg de linkse leider om "nog vijf jaar (van leiderschap) om deze bevrijding voor het leven te garanderen." In de volgende "10 jaar, misschien 15 jaar, maximum 20 jaar, zal Bolivia een economische macht zijn", beloofde Morales in zijn toespraak op de landingsbaan van het vliegveld in Chimore.

Bolivia, dat decennialang deel uitmaakte van de armste landen van Latijns Amerika, geniet onder Morales een relatieve economische veiligheid door de uitvoer van aardgas naar Brazilië en Argentinië en andere grondstoffen zoals lithium naar andere landen. Maar 13 ononderbroken jaren van het presidentschap van Morales zijn overschaduwd door kritiek op vermeende corruptie en zware overheidsuitgaven.

De rechtse presidentskandidaat Oscar Ortiz noteerde onlangs 94 decreten ondertekend door Morales en 13 wetten aangenomen door het Congres die directe aanbesteding van openbare werken toestaan, zonder te bieden. Ortiz zei dat de versoepelde regelgeving resulteerde in projecten van mogelijk meer dan US$ 1 miljard.

Hoewel Morales persoonlijk niet in corruptiezaken is terechtgekomen, wordt hij alom bekritiseerd vanwege het kopen van een nieuwe presidentiële jet en het bouwen van een luxueus presidentieel kantoorgebouw. "Nooit hebben we iets gestolen. We zijn hier niet gekomen om iemand te beroven, maar om de mensen te dienen”, zei Morales.

Vijf maanden voor de verkiezingen van oktober is de oppositie nog steeds verdeeld in acht kandidaten en niemand heeft een specifiek plan aangekondigd. President Evo Morales maakt deel uit van een alliantie van Latijnse linkse leiders, waaronder die in Cuba, Venezuela en Nicaragua.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug