Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Morales voert campagne in de jungle voor aanleg snelweg

Datum : 31/07/2012
Land : Bolivia

Morales voert campagne in de jungle voor aanleg snelweg

President Evo Morales heeft een bezoek gebracht aan verschillende gemeenschappen die direct getroffen worden door zijn plan om een weg aan te legen door de jungle. Enkele van deze gemeenschappen hebben eerder al hun ongenoegen over het plan geuit. Naast Morales waren ook verschillende internationale waarnemers aanwezig in Oromomo, een van de 69 gemeenschappen in het TIPNIS-reservaat, waar in augustus gestemd zal worden over de weg.

De 310 kilometer lange weg wordt gefinancieerd door Brazilië en zal volgens de regering van president Morales belangrijk zijn voor de nationale economie. Verschillende gemeenschappen zijn van mening dat de weg grote schade aan het milieu zal aanrichten in het onderontwikkelde gebied, dat waarschijnlijk grondstoffen en olie bevat. Daarnaast roepen ze op om de stemming op 20 augustus te boycotten. De stemming zou in het voordeel zijn van Morales omdat ook recentelijk gearriveerde ranchers, coca boeren en anderen die weinig binding met het land hebben, mogen stemmen.
 
De stemming is het resultaat van de nieuwe grondwet die drie jaar gelden in werking trad. Hierin is opgenomen dat inheemse inwoners geraadpleegd zullen worden in ondernemingen die hun leven en land beïnvloeden. De controversie rondom de weg is een groot probleem voor Morales omdat hij hierin tegenover de inheemse bevolking en milieubewegingen staat, die altijd tot zijn sterke achterban behoorden.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug