Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Muggen met drie soorten virussen op Saba

Datum : 09/02/2014
Land : Saba

Muggen met drie soorten virussen op Saba

De Cubaanse entomoloog Sandra Morena-Reyes heeft drie soorten muggen op Saba gevonden die dengue, chikungunya en gele koorts kunnen overdragen. Morena-Reyes zegt dat vooral het grote aantal onafgedekte containers en emmers met water zorgt voor de snelle verspreiding van de muggen op Saba. In de hoofdstad The Bottom zijn de meeste broedplaatsen gevonden.

In 2013 waren er negen bevestigde gevallen van dengue op Saba. Er is nog niemand gediagnosticeerd met het chikungunya-virus. Maar de kans op besmetting is volgens Morena-Reyes groot door de dagelijkse vluchten en veerboten van en naar Sint Maarten, waar al meerdere mensen zijn besmet met chikungunya.

Morena-Reyes deed de laatste zes maanden onderzoek naar de muggen voor de Saba Reach Foundation. Het onderzoek richt zich op een biologisch pesticide, Bactivec, die eitjes en larven kan elimineren bij de broedplaatsen van muggen. Bactivec is verdeeld in kleine flessen en is gratis. De pesticide wordt regelmatig door de controleurs van de Mosquito Control Department op broedplaatsen van muggen gesproeid.

Bewoners zijn al meerdere keren gewaarschuwd om alles goed af te dekken en om de biologisch pesticide regelmatig te gebruiken. “Maar het is moeilijk om de mentaliteit van mensen te veranderen,” waarschuwt Morena-Reyes. Ze benadrukt dat de controles door de Mosquito Control Department verhoogd moeten worden en dat er meer personeel nodig is. Op dit moment zijn er vier medewerkers die negenhonderd huizen moeten controleren.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug