Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Musicus-pedagoog Jose Abreu overleden

Datum : 25/03/2018
Land : Venezuela

Musicus-pedagoog Jose Abreu overleden

In Venezuela is Jose Abreu (78) overleden, de man die kansarme jeugd in achterstandswijken de kans gaf om samen muziek te maken. Dit muzikale project, dat bekend werd onder de naam El Sistema, kreeg wereldwijd navolging. De regering van Venezuela heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Abreu heeft generaties van musici opgeleid, de bekende Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel was een van zijn studenten. Hij begon zijn scholingsprogramma in 1975 in een garage met een handvol leerlingen. Een van de doelstellingen was om kinderen weg te houden van drugs en geweld. "We hebben al veel bereikt als een kind repeteert, muziek maakt, in plaats van drugs te gebruiken", zei Abreu in een interview.

Het scholingsprogramma werd betaald door de overheid. In veertig jaar tijd zijn een miljoen kinderen in Venezuela met klassieke muziek in contact gebracht, door een netwerk van koren en orkesten in het hele land. Het programma kreeg navolging in tientallen landen en ontving tal van onderscheidingen. In 2010 kreeg Abreu uit handen van prins Willem-Alexander de Erasmusprijs.

Abreu heeft steeds gezegd dat hij heeft geprobeerd politiek neutraal te blijven. Maar zijn reputatie liep schade op door de nauwe banden die El Sistema onderhield met de socialistische regering. In 2014, tijdens de anti-regeringsprotesten in Venezuela, verschenen hij en dirigent Dudamel zij aan zij met president Maduro op de nationale televisie, na een Europese tournee.

In die tijd verscheen er ook een kritisch boek over Abreu. De Britse musicoloog Geoffrey Baker schreef daarin over de verdiensten van Abreu, maar hij noemde hem ook politiek geslepen en een wraakzuchtige visionair. Verder schreef hij dat er binnen El Sistema sprake was van corruptie, vriendjespolitiek en ongepaste seksuele relaties tussen leraren en leerlingen.

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug