Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Naakt fietsprotest in São Paulo

Datum : 12/03/2018
Land : Brazilië

Naakt fietsprotest in São Paulo

In de Braziliaanse stad São Paulo zijn afgelopen zaterdag tientallen fietsers naakt de straat op gegaan om te protesteren tegen drukte op de weg en roekeloos rijden. Met dit protest hopen ze aandacht te trekken voor de honderden fietsers die jaarlijks omkomen door ongelukken in het verkeer in Brazilië. Het protest vond plaats op de Avenida Paulista, een belangrijke en drukke straat in het financiële centrum van de stad. 

"Automobilisten respecteren fietsers niet," aldus Jeruza Porto, een 45-jarige vrouw die deelnam aan het protest, dat dit jaar voor de elfde keer plaatsvindt. Ze vertelt dat een vriend van jaar vorig jaar overleed terwijl hij door de stad fietste. Hij werd overreden door een bus. In 2017 stierven 37 mensen op de fiets in het verkeer in São Paulo. Een andere deelnemer reageert: "De gemeente is totaal niet geïnteresseerd om de fietsers te redden. Een drastisch statement is nodig om hun aandacht te trekken." De naaktheid van de fietsers is symoblisch, aldus demonstrant Tiago Candalez: "Op de fiets hebben we niets om ons te beschermen, behalve een helm. Het is alsof we naakt zijn. Ons lichaam is onze bumper." 

São Paulo heeft momenteel 498.3 kilometer vrij fietspad. Op zon- en feestdagen komt daar, door het afsluiten van verschillende grote wegen, nog eens 122.2 kilometer bij. Volgens een internationaal rapport van consultancybureau Inrix is São Paulo de vierde drukste stad ter wereld, na Los Angelos, Moskou en New York. In het rapport werden 1360 steden in 38 landen meegenomen. Ook in andere Braziliaanse steden zijn verkeersongelukken met fietsers een groot probleem. In 2016 kwamen in heel het land zo'n 1189 fietsers om in het verkeer. Tussen 2010 en 2015 waren dit er 8496.  

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug