Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Naar Bonn voor het bos

Datum : 10/11/2017

Naar Bonn voor het bos

Onder de duizenden deelnemers aan de VN klimaatconferentie van 6 tot 17 november in Bonn zullen er weinig zijn met zo veel hoop, lef en woede als de inheemse afgevaardigden. Voorafgaand aan de conferentie trok een twintigtal van hen een aantal weken door Europa.

Ze vertegenwoordigen volken die eeuwenlang gemarginaliseerd zijn geweest maar nu in toenemende mate erkend worden als voorvechters van klimaatbescherming vanwege de CO2 die de wouden waarin zijn wonen, uit de atmosfeer halen.

“Wij zorgen al duizenden jaren voor het bos en we weten hoe we het moeten beschermen”, aldus Candida Dereck Jackson, vice-voorzitter van de Nationale Inheemse Associatie uit Honduras. Daarom somt ze meteen haar eisen op voor de conferentie: respect voor landrechten, directe onderhandelingen over bosbescherming, het intrekken van aanklachten tegen inheemse (milieu-)activisten en open en eerlijke informatie voordat ontginning begint.

Cándido Mezúa van de Meso-Amerikaanse Alliantie van Volken en Wouden voegt hier tijdens een tussenstop in Londen aan toe: “We zien met grote droefenis dat miljarden dollars geïnvesteerd worden in agrobusiness en andere instellingen die verantwoordelijk zijn voor de crisis waarin wij ons nu bevinden. Maar er is erg weinig belangstelling voor de inheemse volkeren die kunnen helpen met het vinden van oplossingen.”

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het duurzame bosbeheer door inheemse groepen alleen al in Bolivia, Brazilië en Colombia de komende 20 jaar gelijk staat aan het van de weg halen van 12,6 miljoen auto’s. Bovendien is hun bijdrage veel goedkoper dan technologische oplossingen. “Geld is niet belangrijk voor inheemse volken”, zegt de Indonesische Mina Setra. “Wat wij eerlijk gezegd willen, is met rust gelaten worden.”

Desondanks willen de twintig eerst als volwaardige deelnemers toegelaten worden tot de conferentie in Bonn, nadat ze bij eerdere gelegenheden in Kopenhagen en Parijs vooral als ‘exotische decoratie’ fungeerden. Ondertussen worden inheemse woudbewoners wereldwijd op grote schaal slachtoffer van intimidatie, juridische aanklachten en moord. Dit gebeurt vaak met medewerking van overheden, om de weg vrij te maken voor exploitatie van de wouden en de daar aanwezige grondstoffen. Zo zijn dit jaar alleen al zeven Miskito-indianen uit Nicaragua straffeloos vermoord omdat ze hun bos en daarmee het wereldwijde klimaat verdedigden tegen landroof door boeren.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug