Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nabestaanden Decembermoorden naar OAS

Datum : 23/04/2014
Land : Suriname

Nabestaanden Decembermoorden naar OAS

De nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname trekken naar een internationaal gerechtshof. Ze hopen daarmee president Desi Bouterse veroordeeld te krijgen. De nabestaanden hebben steeds minder vertrouwen in de krijgsraad en het Openbaar Ministerie van het land.

De krijgsraad schorste twee jaar geleden de strafzaak over de Decembermoorden, de standrechtelijke executie in 1982 van tegenstanders van het militaire regime van Bouterse, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Sindsdien zijn er nog amper zittingen in het proces, dat al jaren voortsleept.

De nabestaanden stappen daarom naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, een onderdeel van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Ze hopen dat het daar wel tot een veroordeling komt. De OAS heeft Suriname eerder al meermaals veroordeeld, onder meer voor de slachting in het dorp Moiwana tijdens de burgeroorlog eind jaren tachtig.

“Zowel het openbaar ministerie als de krijgsraad zit op een verkeerd spoor. Het kan een gebrek aan tijd of zelfs een gebrek aan kennis zijn, maar ze verdiepen zich te weinig in het internationaal recht. Daarnaast gaat het over politieke moorden en lopen de verdachten nog vrij rond. Ik kan me voorstellen dat je als vervolgingsambtenaar niet om zo’n zaak zit te springen”, zei Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden, maandagavond in een interview op de Surinaamse televisie.

Eerder deze maand maakte verdachte Edgar Ritfeld al bekend dat ook hij naar de OAS stapt. Ritfeld heeft steeds zijn onschuld staande gehouden en wil daarom door een rechtbank worden vrijgesproken, ook al is er intussen een amnestiewet aangenomen. Het is nog niet bekend wanneer beide zaken bij de mensenrechtencommissie van de OAS worden ingediend.

Bron : De Ware Tijd, Versgeperst, Novum
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug