Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nabestaanden en Amnesty International tegen amnestie Bouterse

Datum : 23/03/2012
Land : Suriname

Nabestaanden en Amnesty International tegen amnestie Bouterse

Nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname hebben er donderdag bij de Nationale Assemblee op aangedrongen om de voorgestelde amnestie voor president Desi Bouterse en 24 andere verdachten te verwerpen. Ook Amnesty International heeft het parlement vandaag opgeroepen om niet in te stemmen met de amnestie.

In een open brief aan de leden van de Nationale Assemblee schrijven de nabestaanden van de slachtoffers dat het onder de Surinaamse en internationale wetten illegaal zou zijn om Bouterse amnestie te verlenen voordat er een uitspraak is gedaan in de rechtszaak tegen de president.

Het initiatief voor de wijziging van de Surinaamse amnestiewet, onder welke Bouterse mogelijk amnestie krijgt, is genomen door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Ze vinden dat het land behoefte heeft aan orde en rust.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime in Fort Zeelandia in Paramaribo omgebracht. Oud-legerleider Bouterse wordt gezien als hoofdverdachte. Het proces tegen de in totaal 24 verdachten begon in november 2007, maar is herhaaldelijk stilgelegd. De Nationale Assemblee neemt de voorgestelde amnestiewet later vandaag in behandeling.

Bron : ANP, Novum, Waterkant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug