Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Nagellak helpt bedreigde vleermuissoort

Datum : 02/09/2019
Land : Cuba

Nagellak helpt bedreigde vleermuissoort

Er bestaan nog maar ongeveer 750 Natalus Primus vleermuizen, zo blijkt uit een onderzoek in een grot op Cuba, de enige plek waar de diersoort nog te vinden is. Wetenschappers vragen aandacht voor deze diersoort, omdat ook deze grot kwetsbaar is. De vleermuispopulatie wordt bedreigd door menselijke bezoekers aan de grot. Ook is er instortingsgevaar door thermale instabiliteit.

De Natalus Primus vleermuis werd in 1992 ontdekt op Cuba, terwijl eerder werd gedacht dat hij was uitgestorven. Op heel Cuba en nabij gelegen eilanden worden veel fossielen van de vleermuis gevonden, die suggereren dat de soort ooit veel voorkwam. Een recent onderzoek gebruikte nagellak in verschillende kleuren om de vleermuizen in de grot uit elkaar te houden. Uit dit onderzoek kwam dat er nog minder dan 1000 vleermuizen leven.

Wetenschappers hopen dat dit extra aandacht kan genereren, en daarmee meer hulp voor de vleermuis. Met de nieuwe data zou de soort als ernstig bedreigd kunnen worden geregistreerd, waardoor het belang van maatregelen om uitsterven te voorkomen wordt benadrukt. Vooral het beschermen van de grot is belangrijk, zo benadrukken wetenschappers. De toegang zou beperkt moeten worden tot geauthoriseerd personeel.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug