Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nasleep verkiezingen Colombia

Datum : 01/06/2018
Land : Colombia

Nasleep verkiezingen Colombia

Na zijn overwinning in de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen op 27 mei duurde het niet lang of Iván Duque van de conservatieve partij Democratisch Centrum werd beschuldigd van verkiezingsfraude.

Op sociale media doken spoedig voorbeelden op van stembiljetten waarop de totale stemmen per kandidaat met de hand ‘bijgewerkt’ leken, steeds duidelijk ten gunste van Duque. Ook andere onrechtmatigheden werden ontdekt op de overheidswebsite waarop de stemmen per stembureau geregistreerd staan. De verkiezingscommissie is om uitleg gevraagd.

Aan de Caribische kust van het land is in de nasleep van de verkiezingen een relletje uitgebroken rond de campagne van Germán Vargas Llera van de Beweging voor Verbetering voor de Burger. Hij werd er van beschuldigd om jonge, schaars geklede Venezolaanse vrouwen campagne voor hem te laten voeren in de stad Santa Marta. Foto’s daarvan vonden ook snel hun weg via sociale media.

Marta Lucía Ramírez, kandidate voor het vice—presidentschap onder Duque, hekelde het denigrerende karakter van deze manier van campagnevoeren. In reacties via twitter trok Vargas niet alleen de gebeurtenissen in twijfel maar ontkende ook elke betrokkenheid. Uiteindelijk eindigde hij bij de verkiezingen op de vierde plek met zeven procent van de stemmen.

Ondertussen gaan volgens opiniepeilingen Duque en Ramírez ferm aan de leiding voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 17 juni, tussen hen en het linkse duo Gustavo Petro en Angela Robledo.

Bron : Caracol
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug