Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Nationaal park Colombia is werelderfgoed

Datum : 03/07/2018
Land : Colombia

Nationaal park Colombia is werelderfgoed

Het enorme Chiribiquete National Park in Colombia is zondag door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het park, dat zich uitstrekt over de zuidelijke provincies Caquetá en Guaviare, is met 2,7 miljoen hectaren het grootste park van het land. Dit is, ter vergelijking, een gebied zo groot als België.

Het is de negende vermelding van Colombia op de werelderfgoedlijst, na Brazilië het meest biodiverse land ter wereld.  De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dat zijn regering het grondgebied, dat sinds 1989 beschermd gebied is, met 1,5 miljoen hectare zal uitbreiden.

Het park bevindt zich op een van ’s werelds oudste rotsformaties, het Guiana-schild. Omdat het bijzonder moeilijk toegankelijk is, is slecht een klein deel van het park onderzocht. Het is rijk aan diersoorten, waarvan sommigen alleen in die regio te vinden zijn, en heeft een enorme plantendiversiteit. Ook zijn er sporen van oude beschavingen te vinden. Decennialang overschaduwde oorlog het prachtige natuurpark. Maar na het tekenen van het vredesakkoord met de FARC in 2016 werden onder andere unieke rotsformaties en grotschilderingen van meer dan 75.000 jaar oud ontdekt.

Bron : BBC, Jakarta Post
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug