Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Nationaal park in centraal Colombia

Datum : 09/01/2013
Land : Colombia

Nationaal park in centraal Colombia

De Páramo van Santurbán in het midden van Colombia is verklaard tot nationaal park. Daarmee worden plannen voor mijnbouw definitief een halt toegeroepen. Het gebied zorgt voor de watervoorziening van ruim twee miljoen mensen in de streek rond de stad Bucaramanga. Het park beslaat 28.900 hectare.

Het besluit is goed nieuws voor milieugroepen, want het bedrijf Leyhat Colombia wilde hier een goudmijn gaan exploiteren. Volgens sommigen zou dit bijdragen aan de ontwikkeling van de regio, maar milieugroepen betwijfelden dit. Die vreesden voor de watervoorziening en aantasting van de honderden soorten die hier voorkomen en met uitsterven worden bedreigd, zoals de gebrilde beer. 

De minister van Milieu em Duurzame Ontwikkeling, Juan Gabriel Uribe, zei dat het besluit het bosgebied van de Andes en een belangrijke rivier beschermt. Het mijnbedrijf dat te maken kreeg met sterke tegenwerking van sommige lokale bestuurders en milieugroepen trok zijn aanvraag voor een licensie in 2011 in. Maar het bedrijf liet de mogelijkheid open voor ondergrondse exploitatie in plaats van open mijnbouw.

Het huidige besluit maakt ook dit onmogelijk. Volgens het mijnbedrijf zouden haar activiteiten geen schade aan het milieu toebrengen. Ze heeft eigendomsrechten op de grond, maar die betekenen geen recht op exploitatie, volgens de regering.

 

 

Bron : El Tiempo (Col.), Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug