Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nationale dag tegen femicide in Argentinië

Datum : 03/06/2015
Land : Argentinië

Nationale dag tegen femicide in Argentinië

Vandaag marcheren sociale, politieke en vrouwenorganisaties in onder andere de Argentijnse steden Buenos Aires, Rosario, Salta, Córdoba, Mar del Plata, Posadas, Mendoza, San Luis, Tucumán, Catamarca, Jujuy enLa Rioja. Dit om bewustzijn te creëren voor de noodzaak van een integrale aanpak van geweld tegen vrouwen. Vooral in hoofdstad Buenos Aires wordt een massale opkomst verwacht.  

De mobilisatie tegen femicideis ontstaan op 12 mei na de moord op de zwangere tiener Chiara Páez in het plaatstje Rufino en de moord op advocate Gabriela Parra, dieop 3 mei werd vermoord door haar stalker in een snoepwinkel in de wijk Caballito in Buenos Aires. Het lichaam van Páez werd gevonden, begraven in het huis van haar vriendje. 

Op sociale netwerken is een petitie verspreid die zal worden aangeboden aan parlementsleden met onder andere de eis de nationale toestand uit te roepen wat betreft vrouwenmoorden in het land. 

In 2014 zijn 277 moorden op vrouwen en meisjes geregistreerd, volgens cijfers van het Observatorium Adriana Marisel Zambrano, dat gecoördineerd wordt door de burgerorganisatie La Casa del Encuentro. Deze organisatie bevestigde dat er in Argentinië iedere dertig uur de dood van een vrouw wordt geregistreerd ten gevolge van huiselijk geweld. Het Kantoor tegen Huiselijk Geweld van het Hooggerechtshof registreerde meer dan 10.000 gevallen van huiselijk geweld in 2014, volgens een verklaring van 5 mei. 

Vrouwenorganisaties benadrukken het belang van ingrijpen door Justitie bij gevallen van huiselijk geweld. Volgens Fabiana Túñez, coordinator van La Casa del Encuentro, moet huiselijk geweld beschouwd worden als een “thema van de mensenrechten”. Ze zei dat Justitie “niet snel en effectief genoeg reageerde”. 

Inmiddels is het idee van een mars overgenomen door groepen in Chili en Uruguay; daar zullen morgen vrouwen de straat op gaan. In Chili zullen vrouwen de moord op 28 vrouwen in de eerste helft van dit jaar aan de orde stellen. Gekleed in het zwart, zullen ze vragen om implementatie van overheidsbeleid om probleem dat in Latijns-Amerikaanse landen steeds groter wordt, aan te pakken. 
 

 

Bron : Nodal, El Día, InfoBae
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug