Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Nationale vuilopruimdag op Curaçao

Datum : 16/08/2013
Land : Curaçao

Nationale vuilopruimdag op Curaçao

Curaçao krijgt een nationale vuilopruimdag. Zaterdag 21 september is de eerste editie. De bedenkers van Curaçao Clean Up zijn het zat dat het eiland op veel locaties een grote vuilnisbelt is. De dag moet jaarlijks terugkeren om Curaçaoënaars bewust te maken van de rotzooi. De motor achter Curaçao Clean Up zijn Radio Dolfijn-dj Maarten Schakel en Cindy Evertsen van Make Them Smile. Zij organiseerden vorig jaar zomer de succesvolle Walk For Frank, waarbij geld werd ingezameld om een dure rolstoel voor een 17-jarige jongen te betalen, die na een duik van een rots verlamd was geraakt.

Schakel en Evertsen ergeren zich al lange tijd aan de grote hoeveelheid afval die op Curaçao in de natuur terecht komt. “Veel mensen gooien lege flesjes of verpakkingen uit hun auto. En menigeen zal bekend zijn met de verschillende dumpplekken van grof bouwafval. Zonde van het eiland waar we zo trots op zijn. En een kleine moeite om vuil weg te gooien op een plek waar het hoort, of een plastic zakje op te rapen als het wegwaait op straat”, zegt Schakel.

Tijdens de schoonmaakdag zullen dertig verschillende locaties worden aangepakt, varieren van bermen langs de weg tot stranden en enkele onderwaterlocaties. Daarvoor wil de organisatie de hulp inschakelen van zoveel mogelijk vrijwilligers en bedrijven die de handen uit de mouwen willen steken om die dag op te ruimen. Bedrijven wordt gevraagd materiaal te doneren om het schoonmaken mogelijk te maken. Ook kunnen ondernemingen een publieke plek ‘adopteren’, waarbij het eigen personeel de locatie schoonmaakt.

Een van de opvallendste partners voor deze actie is Selikor, het Curaçaose vuilnisbedrijf dat tot taak heeft om Curaçao schoon te houden. Schakel is blij dat zij er bij zijn. “We hebben ze nodig om deze actie te kunnen doen, maar wij willen opruimen veel breder trekken. De bewustwording op Curaçao moet worden aangepakt. Anders ligt er morgen weer vuil”, zegt Schakel. De Dolfijn DJ denkt dat als mensen massaal, met duizenden vrijwilligers op straat laten zien dat een schoon Curaçao mogelijk is, een eerste aanzet wordt gegeven om elkaar bewust te maken. Aanmelden kan via de website van de organisatie.

Bron : Caribisch Netwerk, Antilliaans Dagblad, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug