Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nationalisatie goudindustrie Venezuela

Datum : 18/08/2011

Nationalisatie goudindustrie Venezuela

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft aangekondigd dat hij de goudindustrie van Venezuela gaat nationaliseren om de reserves van het land te versterken. "We gaan het goud nationaliseren en ook omzetten, onder andere in de internationale reserves, omdat goud blijft stijgen in waarde," aldus Chávez.

Als andere van de redenen voor de nationalisering van goud gaf Chávez dat het gebied waar goud wordt gewonnen wordt gerund door de maffia. “We kunnen niet blijven toelaten dat zij het goud wegnemen," aldus de president op de staatstelevisie. Momenteel is het Canadese Rusoro de grootste speler in de Venezolaanse goudindustrie. De Russische Agapov familie bezit de meeste aandelen op de beurs van dit bedrijf.

De uitspraak van Chávez is een reactie op de klachten van onder andere Rusoro dat Venezuela het hun onmogelijk maakt genoeg goud in het buitenland te verkopen. Vorig jaar verhoogde Venezuela de limiet op de export van goud van 30 naar 50 procent van de productie, de rest dient te worden verkocht aan de centrale bank van het land. Ondanks deze maatregel klagen mijnbouwbedrijven dat de grens nog steeds belemmert om de buitenlandse financiering te verhogen en te investeren in verdere ontwikkeling van de mijnen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug