Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Natuurbeschermers vaker vermoord

Datum : 07/08/2019
Land : Brazilië

Natuurbeschermers vaker vermoord

Een onlangs in Nature Sustainability gepubliceerd rapport komt met schokkende cijfers: in vijftien jaar tijd is het aantal vermoorde natuurbeschermers en milieuactivisten verdubbeld. Van gemiddeld twee moorden per week is dit toegenomen tot vier per week. Ook het aantal landen waarin dit gebeurt is verdubbeld.

De onderzoekers denken dat de toename onder meer een gevolg is van de stijgende druk om grondstoffen te winnen in natuurgebieden. Zo constateerden zij dat de meeste conflicten plaatsvinden rond mijnbouw en grootschalige landbouw. Het ontbreken van een goed functionerende rechtsstaat in de landen waar de meeste moorden plaats vinden speelt volgens de onderzoekers een belangrijke rol. Het betreft bijna altijd landen die laag scoren op het gebied van corruptie, rechten, transparantie, een functionerende overheid en juridisch toezicht. De meerderheid zijn landen in Midden- en Zuid-Amerika.

Slechts in 10 procent van de gevallen vindt een veroordeling plaats, tegenover 43 procent bij moorden in het algemeen. En hoewel een ander onderzoeksbureau, Global Witness, onlangs een rapport uitbracht dat een lichte daling te zien geeft (eerder drie dan vier moorden per week), geven ook zij aan zeer bezorgd te zijn. Zij zien vooral een trend waarbij het aantal inheemse slachtoffers toeneemt.

Een voorbeeld hiervan is Brazilië, waar vorige maand de inheemse leider Emyra Waiãpi om het leven gebracht werd in een gebied waar veel illegale goudmijnbouw plaats vindt. De spanningen zijn hoog opgelopen toen enkele dagen na zijn dood minstens vijftig goudzoekers het leefgebied van de Waiãpi in trokken. De Waiãpi zijn een geïsoleerd levende gemeenschap, zonder veel contact met de buitenwereld.

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, heeft maandag de Braziliaanse autoriteiten opgeroepen een onderzoek in te stellen en het illegaal toe-eigenen van land door goudzoekers, boeren en houtkappers te stoppen.

“Het beleid van de Braziliaanse regering om meer land in het Amazonegebied open te stellen voor mijnbouw kan leiden tot meer van dergelijke gewelddadige incidenten en moorden zoals vorige week op het Waiãpi volk”, zei Bachelet. “Ik roep de Braziliaanse regering op om haar beleid ten aanzien van de inheemse volken en hun land te herzien, zodat de dood van Emyra Waiãpi niet het begin betekent van een nieuwe golf van geweld, gericht op het verjagen van mensen van het land dat zij sinds mensenheugenis bewonen, en zo een verdere verwoesting van het regenwoud bevorderen, met alle negatieve gevolgen voor het klimaat van dien.”

Bron : The Guardian, Nature Sustainability
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug