Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nauwe band Margaret Thatcher met Chili

Datum : 09/04/2013
Land : Chili

Nauwe band Margaret Thatcher met Chili

Toen Thatcher in 1979 aan de macht kwam in het Verenigd Koninkrijk, betekende dat een verandering in de betrekkingen tussen Chili en de Britse autoriteiten. De band tussen die twee landen werd versterkt met de opheffing van het embargo op wapenverkoop aan Chili tijdens de dictatuur.

Augusto Pinochet en Margaret Thatcher waren vrienden. Dit was goed merkbaar in de periode waarin de dictator in 1998 in Londen werd gearresteerd. Maar hun vriendschap begon al jaren daarvoor. Samen hebben ze de internationale wapenhandel tussen Chili en het VK versterkt. Pinochet heeft tussen 1980-1982 voor meer dan 160 miljoen Amerikaanse dollars aan wapens van het Verenigd Koninkrijk aangeschaft.

Het conflict over de Falklandeilanden (1982) betekende ook een toenadering tussen Chili en het VK, zoals de toenmalige commandant van de Chileense luchtmacht, Fernando Matthei, bevestigde."Sidney Edwards kwam naar Chili om te onderhandelen over de levering van vliegtuigen, raketten en radars in ruil voor informatie. We hebben ze ondersteund met voortdurend toezicht, radars en elektronische afluisterapparatuur", vertelde Matthei.

Het is geen toeval dat Lord Edward Cecil Parkinson, voormalig kabinetlid onder Thatcher, zei dat Chili een belangrijk bondgenoot is geweest die zijn land tijdens het conflict met Argentinië ondersteunde. In feite werd de beslissing van Thatcher om het Argentijnse oorlogsschip Belgrano te laten zinken, genomen op basis van informatie van de Argentijnse zeemacht. Die was door Chili onderschept en geleverd aan het VK. Bij de aanval op de Belgrano vielen 323 doden. Gevolg van het zinken van het schip was dat de Argentijnse vloot weer de haven inliep en er niet meer uitkwam, waardoor die geen gevaar meer vormde voor de Britse vloot.

 

Bron : La Tercera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug