Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Nazcalijnen verdwijnen door illegale mijnbouw

Datum : 16/09/2014
Land : Peru

Nazcalijnen verdwijnen door illegale mijnbouw

De lijnen van Nazca in Peru zijn geogliefen; tekeningen in het zand van de pampa’s van Jumana en Nazca. Deze tientallen figuren van dieren, geometrische vormen en lijnen horen tot de UNESCO archeologisch erfgoed, maar dankzij de illegale mijnbouw, zijn er al belangrijke stukken van deze lijnen vernietigd.

Het Peruaanse Ministerie van Cultuur heeft een reeks van juridische maatregelen aangekondigd om illegale mijnbouw te voorkomen in plaatsen zoals Nazca. Het Ministerie van Cultuur werkt samen met andere instellingen zoals de DDCI (instelling die het historische en archeologisch erfgoed van Peru beschermt) en de Regionale Instelling voor Energie en Mijnen. Deze laatste instantie heeft al verschillende mijnbouwbedrijven op de pampa’s van Jumana en Nazca gesloten.

Het beschermde gebied beslaat zo’n 5.633 vierkante kilometer en omvat de hele provincie van Nazca en Palpa, maar juist omdat het zo’n groot gebied is, is het moeilijk om invallen te voorkomen. Sommige van deze illegale acties hebben al ernstige schade veroorzaakt aan de lijnen van Nazca.

Bron : Veo Verde
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug