Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nederland doet aangifte tegen Statiaanse politicus

Datum : 15/10/2017

Nederland doet aangifte tegen Statiaanse politicus

De Nederlandse staat gaat aangifte doen tegen het Statiaanse eilandraadslid Clyde van Putten, zegt demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Van Putten heeft tijdens een conferentie gezegd Nederlandse militairen te ‘zullen vermoorden en verbranden in de straten van Sint Eustatius’.

“Er wordt aangifte gedaan, want dit kan totaal niet”, reageerde Plasterk geïrriteerd na afloop van de ministerraad. De bewindsman zegt ‘geen zaken meer te doen met die man’. “Er is maar een die daar zaken mee moet doen: dat is het Openbaar Ministerie en de politie, wat mij betreft.”

De politicus uit Sint Eustatius verklaarde publiekelijk, tijdens een conferentie van onafhankelijkheidsbeweging KFO, dat hij de dreiging over het ‘vermoorden en verbranden’ van Nederlandse militairen persoonlijk tegen minister Plasterk zou hebben geuit met ‘een wijzende vinger voor de neus van de minister’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontkent dat dat is gebeurd.

De uitspraken van Clyde van Putten (PLP) over de Nederlandse militairen komen hard aan in Den Haag. Onvergeeflijk", stelt Plasterk. Vooral na de hulp van Nederlandse militairen op het eiland na orkaan Irma. “Er wordt opgeroepen voor geweld tegen Nederlandse mariniers die daar nota bene de afgelopen weken hebben bijgesprongen met het repareren van schade en andere dingen”, aldus Plasterk. Ook Tweede Kamerleden reageerden verbaasd; de SP heeft schriftelijke Kamervragen gesteld.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug