Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nederland erkent Guaidó als interim-president

Datum : 04/02/2019
Land : Venezuela

Nederland erkent Guaidó als interim-president

Nederland erkent Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vandaag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder vandaag lieten Spanje, Portugal, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Oostenrijk en Duitsland weten president Maduro niet te meer zien als legitiem staatshoofd van Venezuela.

Blok schrijft dat de erkenning van Guaidó geen juridische gevolgen heeft “zoals het verbreken van de diplomatieke betrekkingen”. Het besluit tot erkenning van Guaidó komt omdat Maduro gisteravond het ultimatum heeft verworpen dat Nederland samen met Duitsland, Frankrijk, het Verenigde Koninkrijk en Spanje had gesteld. Maduro moest binnen acht dagen nieuwe verkiezingen uitschrijven, anders zouden de landen Maduro niet langer erkennen. Op televisie meldde Maduro “van niemand een ultimatum te accepteren.” Zijn regering meent dat deze Europese landen de strategie van de Verenigde Staten steunen die erop is gericht de legitieme regering van Maduro omver te werpen.” Venezuela gaat de relaties met landen die de oppositieleider erkennen herzien.

De VS was het eerste land dat Guaidó erkende als interim-president, gevolgd door Canada, Australië en veel Latijns-Amerikaanse landen. Rusland, dat samen met Turkije en China Maduro steunt, heeft onmiddellijk gereageerd op de steun voor Guaidó. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de poging van Guaidó om de macht te grijpen “illegaal” en de steun van de Europese landen ongeoorloofde inmenging in binnenlandse aangelegenheden van Venezuela. De Europese Unie heeft nog geen gezamenlijk standpunt bepaald. Sommige landen vrezen voor precedentwerking bij andere zelfverklaarde regeringsleiders.

De Noorse regering, geen lid va de EU, weigerde vandaag Guaidó te erkennen als interim-president van Venezuela en riep op tot dialoog tussen de partijen en het houden van nieuwe verkiezingen. “Noorwegen heeft een traditie van het erkennen van staten, niet van regeringen”, zei de Noorse minister van buitenlandse zaken, Ine Eriksen Søreide. Wel merkte ze op dat Noorwegen steun voor Guaidó heeft betoond als "gekozen en legitieme voorzitter  van het parlement. We handhaven de vraag naar respect voor democratische rechten en nieuwe verkiezingen. We nodigen de partijen uit om een inclusief politiek proces op te zetten dat leidt tot verkiezingen", zei Søreide.

In de brief van Blok aan de Tweede Kamer staat verder dat Nederland het initiatief van de EU steunt voor de oprichting van een International Contact Group die bij moet dragen aan het scheppen van voorwaarden in Venezuela die kunnen leiden tot het houden van vrije en democratische verkiezingen. Naast de EU maken vier Latijns-Amerikaanse deel uit van de contactgroep: Bolivia, Costa Rica, Ecuador en Uruguay. Komende donderdag komt de groep bijeen in Uruguay. Nederland neem hier ook aan deel.

Bron : NRC, Rijksoverheid, elestimulo.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug